THEPOWERGAME
Με βασικό σταθμό την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου προχωρεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχύτερη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Η κίνηση αυτή αφορά την πρόωρη αποπληρωμή των 7,934 δισ. ευρώ για τις δόσεις των ετών 2026-2028 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου, με στόχο την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και την ελάφρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τοκοχρεολύσια 150 εκατ. ευρώ που θα πλήρωνε έως το 2028 στους δανειστές της χώρας.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και αφορά την πρόωρη αποπληρωμή των 7,934 δισ. ευρώ για τις δόσεις των ετών 2026-2028 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου των 52,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η χώρα από την ευρωζώνη το 2010.
Το πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους άναψε στο τέλος Νοεμβρίου ο ESM, ως απάντηση σε επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο πρότεινε την πρόωρη αποπληρωμή των πληρωμών κεφαλαίου που ήταν αρχικά απαιτητές το 2026-2028 προς τους δανειστές του GLF, ύψους 7,935 δισ. ευρώ.
Όπως ανάφεραν τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ-EFSF), συμφώνησαν να παραιτηθούν από την υποχρέωση υποχρεωτικής αποπληρωμής των δανείων του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή προς τους δανειστές της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (ΕΔΔ).
Σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ESM και του EFSF με την Ελλάδα, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής σε άλλους πιστωτές, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που παρέχεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων του ΕΜΣ και του EFSF καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Χάρη στις παρεκκλίσεις που χορηγήθηκαν σήμερα από τον ESM και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανέναν από τους δύο οργανισμούς.
Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές από BBB- με θετικές προοπτικές. Ο Scope ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 και πλέον είναι ο πρώτος που αναβαθμίζει το αξιόχρεό της εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
Όπως σημείωνε ο οίκος, η Ελλάδα ωφελείται από τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας της, ενώ το συνεχιζόμενο momentum των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να οδηγεί σε μείωση του χρέους. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους, σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, αναμένεται να οδηγήσει σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντός του 2025.
Θα συνεχιστούν και το 2025 οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους
Η πολιτική πρόωρης αποπληρωμής δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί το 2025. Η κυβέρνηση εντός του επόμενου έτους θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ από δάνεια του Greek Loan Facility, τα οποία θα ωρίμαζαν μεταξύ 2033 και 2042.
Βασικός στόχος των κινήσεων αυτών είναι να μειωθεί ταχύτερα το δημόσιο χρέος της χώρας τα επόμενα χρόνια και η Ελλάδα να μην είναι η χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο χρέος έως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το δημόσιο χρέος από 163,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 154% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, για να περιοριστεί περαιτέρω στο 147,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025. Το ΔΝΤ, συνεκτιμώντας τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έχει προβλέψει ότι η μείωση του χρέους θα ανέλθει σε 30 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2029.
Το θετικό αποτύπωμα όλων αυτών είναι εμφανές στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Η διαφορά του κόστους δανεισμού της χώρας σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό έχει μειωθεί σημαντικά.
Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ανέρχεται σε 2,89% μονάδες, με την αντίστοιχη γερμανική να βρίσκεται σε 2,12%. Μάλιστα, για πρώτη φορά το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε το αντίστοιχο ελληνικό και διαμορφώθηκε πάνω από 2,95%, γεγονός που οφείλεται βεβαίως στα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία, αλλά αντανακλά και τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Huawei: Δημιουργεί στον Πειραιά τo τρίτο ευρωπαϊκό logistics center
Σοκολάτα: Οι εναλλακτικές των πολυεθνικών και οι καραμέλες της ΙΟΝ
Γεωθερμία: Στα “σκαριά” χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης δήμων