THEPOWERGAME
Ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας συνεχίζουν να δίνουν τα διεθνή funds, βάζοντας συστηματικά στα ραντάρ τους τις εγχώριες startups. Το 2024 περισσότερο από το 1/3 των κεφαλαίων που εισέρρευσαν σε εγχώριες startups είχαν προέλευση από τις ΗΠΑ, με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αθροίζει ποσοστό 36% των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνθηκαν σε νεοφυείς εταιρείες made in Greece.
Εκτός από τα αμερικανικά κεφάλαια, τα funds της Ευρώπης δείχνουν να κοιτούν μεθοδικά προς Ελλάδα, με σχεδόν 1 στους 4 επενδυτές προς το οικοσύστημα το 2024 να έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο, καθώς το 24% των χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2024 προήλθε από την Ευρώπη (σ.σ. ένα πρόσθετο 6% είχε προέλευση από τη Μεγάλη Βρετανία). Στους ξένους επενδυτές που βάζουν την Ελλάδα στην περίμετρο του ενδιαφέροντός τους περιλαμβάνονται πλέον και κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή, με το 9% των χρηματοδοτήσεων του 2024 να προέρχεται κυρίως από επενδυτικά κεφάλαια και family offices της ευρύτερης περιοχής.
Τα διεθνή και δη τα αμερικανικά funds δεν πρωταγωνίστησαν μόνο στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές startups το 2024, αλλά και στο κύμα των εξαγορών, δίνοντας δυναμικό «παρών» στα exits που έγιναν στο οικοσύστημα τη φετινή χρονιά. Προφανώς, το πιο ηχηρό μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά της Θεσσαλονικιώτικης BETA CAE Systems από τον αμερικανικό κολοσσό της Cadence έναντι 1,24 δισ.δολ., αλλά και μικρότερες εξαγορές, όπως αυτή της ελληνικής Uizard Technologies από την εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο Miro.
Cadence και Miro προστέθηκαν το 2024 στον κατάλογο των αμερικανικών κεφαλαίων, που είχαν τον πρώτο λόγο σε exits ελληνικών startups το 2023, όπως αυτά των Microsoft Meta, Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel, που ολοκλήρωσαν σημαντικές εξαγορές startups επί ελληνικού εδάφους το περασμένο έτος.
Ένα οικοσύστημα με αξία 12 δισ. ευρώ
Με δεδομένη την κινητικότητα τόσο από τα διεθνή, όσο και από τα εγχώρια κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να φθάνουν τα 850 εκατ.ευρώ, το 2024 εξελίχθηκε σε μια χρονιά-ορόσημο για το οικοσύστημα, του οποίου η αξία, σύμφωνα με το ετήσιο report του Found.ation, φθάνει πλέον τα 12 δισ. ευρώ. Οι κορυφαίες εταιρείες έχουν αποτιμήσεις μεταξύ 4,9 δισ. ευρώ και 6,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% της συνολικής αξίας του οικοσυστήματος.
Όπως ανέφερε χθες ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και του Apeiron Ventures, παρουσιάζοντας το report, η δύναμη πυρός των εγχώριων funds, που έχουν συσταθεί υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και πλέον φθάνουν τα 32, με τα 16 εξ αυτών να είναι venture capital funds, που επενδύουν σε startups, υπογραμμίζει ότι το οικοσύστημα είναι κάτι παραπάνω από καλά στηριγμένο χρηματοδοτικά.
Πόσα κεφάλαια σήκωσαν οι ελληνικές startups
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.ation, οι ελληνικές startups σήκωσαν φέτος κάτι παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, φέτος 156 επενδυτές κατηύθυναν σε 90 ελληνικές startups πάνω από 555 εκατ.ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, η ελληνική επίδοση ήρθε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία -όπως σχολίασε χθες ο έμπειρος fund manager- οι χρηματοδοτήσεις προς τις ευρωπαϊκές startups παρουσίασαν πτώση 5%.
Τα επενδυτικά κεφάλαια κάλυψαν όλα τα στάδια χρηματοδότησης, με τους γύρους Series C και D να ξεπερνούν τα 190 εκατ.ευρώ και τους γύρους αρχικών σταδίων να αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου. Σημαντικές συμφωνίες, όπως η χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ της D-Orbit το 2024, υπογραμμίζουν την ωριμότητα του οικοσυστήματος, αν και -όπως τόνισαν χθες τα στελέχη του Found.ation, αλλά και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου- απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη στόχευση προς τις startups πρώιμου σταδίου.
Ποιες startups έκαναν γερό ταμείο
Από το σύνολο των κεφαλαίων των 555 εκατ. ευρώ, που σήκωσαν φέτος οι ελληνικές startups, σύμφωνα με το report «Startups in Greece 2024/2025» του Found.ation και του EIT Digital, το 80% κατευθύνθηκε σε 10 εταιρείες. Η πιο καλά χρηματοδοτούμενη ελληνική startup για το 2024 αναδείχθηκε η spacetech D-Orbit, εξασφαλίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 150 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν η Axelera AI, που συγκέντρωσε 60,82 εκατ.ευρώ, η proptech Blueground με 40,25 εκατ. ευρώ, η InsurTech Hellas Direct, που εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ, ενώ η Numa από τον χώρο του ΑΙ «σήκωσε» 28,98 εκατ. ευρώ, η startup βιοτεχνολογίας Deepcure 22 εκατ. ευρώ, με την iCOMAT να αντλεί 20,13 εκατ. ευρώ και την fintech Plum να εξασφαλίζει 19 εκατ. ευρώ. Η Connectly.ai άντλησε 17,89 εκατ. ευρώ, ενώ η Kinvent συγκέντρωσε 15,5 εκατ. ευρώ.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και οι τεχνολογίες υγείας ήταν και στην Ελλάδα οι τομείς που πρωταγωνίστησαν στα χρηματοδοτικά deals του φετινού έτους. Εν τω μεταξύ, ένα από τα αδύναμα σημεία του οικοσυστήματος παραμένει η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών, με τις γυναίκες founders να αποτελούν μόλις το 24% των χρηματοδοτούμενων startups.
Διαβάστε επίσης
Σοκολάτα: Οι εναλλακτικές των πολυεθνικών και οι καραμέλες της ΙΟΝ
Elatos Resort: Η μεγαλύτερη χειμερινή τουριστική επένδυση από τη Λάμψα
Γεωθερμία: Στα “σκαριά” χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης δήμων