THEPOWERGAME
Στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στο AI μπαίνει η Ελλάδα, η οποία επενδύει 30 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει ένα από τα πρώτα επτά εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης επί ευρωπαϊκού εδάφους, το οποίο θα αναπτυχθεί στον Δημόκριτο. Ο Pharos, η ελληνική πρόταση για τα AI Factories, έλαβε χθες το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, καθιστώντας την Αθήνα μία από τις επτά ευρωπαϊκές πόλεις που θα αποκτήσουν «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης, με τα άλλα έξι να εγκαθίστανται στη Βαρκελώνη, την ιταλική Μπολόνια, το Καϊάνι στη Φινλανδία, το Μπίσεν στο Λουξεμβούργο, το Λινκόπινγκ στη Σουηδία και τη γερμανική Στουτγκάρδη.
«Με τη δημιουργία του Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης αναδεικνύεται η στρατηγική μας δέσμευση στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το ευρωπαϊκό «ΟΚ» στον ελληνικό «Pharo», σημειώνοντας ότι η επένδυση θα ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως προορισμού καινοτομίας στο ΑΙ παγκοσμίως.
Ο προϋπολογισμός του ελληνικού ΑΙ Factory καλύπτεται κατά 15 εκατ.ευρώ από εθνική χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από χρηματοδότηση μέσω του EuroHPC JU, που είναι υπεύθυνο για τις υπερυπολογιστικές υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση θα έχει το Υπερταμείο, ώστε να υπάρξει μόχλευση πόρων και κινητοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το έργο για τον Pharos συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου», έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα εγκατασταθεί στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Πώς θα λειτουργεί ο Pharos
Το ελληνικό AI Factory θα λειτουργεί ως «one-stop-shop», ώστε επιχειρήσεις και οργανισμοί να αποκτήσουν υποστήριξη στην ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ σε τρεις άξονες: Υγεία, Βιωσιμότητα, Γλώσσα-Πολιτισμός. «Αποκτούμε το Pharos, ένα από τα πρώτα επτά Εργοστάσια ΤΝ στην ΕΕ, δίνοντας σημαντική ώθηση στο εγχώριο οικοσύστημα ΤΝ. Παράλληλα, αναπτύσσουμε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο», στον οποίο θα στηριχτεί το AΙ Factory. Επενδύουμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων πολιτών και εργαζομένων, αποκτούμε πολύτιμα δεδομένα και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους», τόνισε χθες ο κ. Παπαστεργίου, σχολιάζοντας την έγκριση της ελληνικής πρότασης, που υπέβαλε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την πρόταση για τον Pharos συντονίζει το ΕΔΥΤΕ, ο φορέας του υπουργείου που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή «Δαίδαλου», ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που θα αποτελέσει την έδρα του AI Factory, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
Το ελληνικό AI Factory θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών, προκειμένου να αποτελέσει το «one-stop-shop» σημείο, όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ, δεδομένα και εργαλεία, ακόμα και υποστήριξη για την επιχειρηματική τους βιωσιμότητα. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Υγεία, Βιωσιμότητα (Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον) και Γλώσσα-Πολιτισμός προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ελληνικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα
Πρακτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, αποκτώντας πρόσβαση σε υπερυπολογιστική υποδομή, βελτιστοποιημένη για το ΑΙ, όπως έχει σχεδιαστεί ο «Δαίδαλος», θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models) -με έμφαση στην ελληνική γλώσσα- και πολυτροπικά (Multimodal Models).
Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στα τρία βασικά πεδία: την Υγεία, τη Βιωσιμότητα, τη Γλώσσα-Πολιτισμό. Στην Υγεία θα αναπτυχθούν ανωνυμοποιημένα και έτοιμα για ΑΙ σύνολα δεδομένων υγείας (π.χ. ηλεκτρονικά αρχεία υγείας), που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, στοχεύοντας στην προγνωστική ανάλυση για χρόνιες ασθένειες και την εξατομίκευση των ασθενών.
Στον Πολιτισμό και τη Γλώσσα, το έργο στοχεύει στην ψηφιοποίηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλώσσας της Ελλάδας μέσω του ΑΙ, ενώ στη Βιωσιμότητα ο Pharos θα υποστηρίξει λύσεις με βάση το ΑΙ στη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πόρων, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ
Τα Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που θα ενισχύσει της ικανότητες της Ευρώπης στον τομέα του ΑΙ και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της Ευρώπης να οικοδομήσει ένα δυναμικό οικοσύστημα για την εκπαίδευση προηγμένων μοντέλων ΑΙ και την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης.
Τα πρώτα εργοστάσια ΑΙ αντιπροσωπεύουν μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που συνδυάζει εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το ήμισυ αυτού του ποσού θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, ενώ τα επιλεγμένα εργοστάσια θα φιλοξενηθούν σε κορυφαία ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα στην Ευρώπη.
Στη Βαρκελώνη το BSC AIF θα εγκατασταθεί στο Barcelona Supercomputing Centre, στην Μπολόνια το IT4LIA θα δημιουργηθεί στο CINECA – Bologna Tecnopolo, στο Καϊάνι της Φινλανδίας, ο LUMI AIF θα εγκατασταθεί στο CSC, στο Μπίσεν του Λουξεμβούργου ο Meluxina-AI στο LuxProvide, στο σουηδικό Λινκόπινγκ ο MIMER θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο του Λινκόπινγκ, ενώ στη Στουτγκάρδη ο HammerHAI στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.
Τα εργοστάσια ΑΙ θα υπερδιπλασιάσουν τη διαθέσιμη υπολογιστική ικανότητα του EuroHPC, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες και ενισχύοντας τις δυνατότητες της Ευρώπης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάπτυξή τους προγραμματίζεται για την περίοδο 2025-2026.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικά λιμάνια: ”Αργυρό μετάλλιο” στην επιβατική κίνηση το 2023
FT: Η Αθήνα η πιο cool πόλη για το κρασί στην Ευρώπη
Η Metlen, η Rockfire και η ευκαιρία της Ελλάδας στις κρίσιμες πρώτες ύλες