THEPOWERGAME
Το υψηλό παγκόσμιο δημόσιο χρέος αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με τη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS. Οι πρόσφατες αλλαγές στο κλίμα της αγοράς, κοιτώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα πρέπει να χρησιμεύουν ως καμπανάκι κινδύνου, χωρίς να εξαιρείται το υψηλό χρέος ΗΠΑ και Βρετανίας από το μικροσκόπιο της BIS.
Παρουσιάζοντας την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της καριέρας του στο ίδρυμα που εδρεύει στη Βασιλεία, ο ανώτερος αξιωματούχος Κλαούντιο Μπόριο απηύθυνε μια αποδοκιμασία στα κράτη, λέγοντας ότι η επιδιόρθωση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα πριν επικρατήσει οποιοσδήποτε συναγερμός μεταξύ των επενδυτών ομολόγων.
«Οι παγκόσμιες δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν έντονα ανησυχητικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνταξιούχος επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος του ιδρύματος. «Η πορεία του δημόσιου χρέους αντιπροσωπεύουν τη σοβαρότερη απειλή για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, οι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, οι αποδόσεις των ομολόγων άγγιξαν τον μέσο όρο που είχαν μεταξύ 2007 και 2008, όταν μαίνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα spreads των συμβάσεων ανταλλαγής χρεοκοπίας κρατικών κεφαλαίων των ΗΠΑ αυξήθηκαν πριν από τις προεδρικές εκλογές εκεί, πριν μειωθούν ξανά όταν το αποτέλεσμα αποδείχθηκε πειστικό.
«Υπάρχει μια ορισμένη εξαίρεση των ΗΠΑ λόγω του μεγάλου ρόλου του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Μπόριο. «Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν τα προειδοποιητικά σημάδια. Αλλά μόλις εμφανιστούν, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγαλύτερος».
Το BIS με έδρα τη Βασιλεία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το δημόσιο χρέος σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να γίνει μη βιώσιμο. Τον Ιούνιο, ο Μπόριο προειδοποίησε για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χώρες εν μέσω ξαφνικής απώλειας της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Έκτοτε, η Γαλλία αντιμετώπισε μια άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου για τον προϋπολογισμό του 2025 και η Βρετανία αντιμετώπισε αναταραχή σχετικά με τα δικά του δημοσιονομικά σχέδια. Η BIS παρατήρησε επίσης ότι εμφανίστηκαν σημάδια υπερπροσφοράς κρατικών ομολόγων.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να απορροφήσουν αυτόν τον όγκο του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Μπόριο, ο οποίος υπηρέτησε στη σημερινή του θέση για περισσότερο από μια δεκαετία ως μέρος μιας 37χρονης καριέρας στην BIS. Είπε ότι οι χώρες πρέπει να δράσουν για να «βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», προτού συμβεί οποιαδήποτε «απότομη προσαρμογή στις αποδόσεις των ομολόγων».
Η έκθεση της BIS ανέφερε επίσης:
- Η επιστροφή του πληθωρισμού πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των επαγγελματιών στις αγορές σχετικά με τις κινήσεις στα επιτόκια. Πέρα από τις φυσικές αβεβαιότητες σχετικά με τα ακριβή αποτελέσματα που θα αποδώσει η νομισματική πολιτική, αυτό οφείλεται επίσης στην «κάπως αναπάντεχη» ανθεκτικότητα της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
- Οι χώρες με λιγότερο ελαστική προσφορά στην αγορά κατοικίας είναι πιθανό να δουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων παρά στα ενοίκια από τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική.
Διαβάστε επίσης
Σιδηρόδρομος: Πώς μετά από 24 δισ. το τρένο πάει πιο αργά από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη
Οι ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο για το 2025: Η 1η ευρωπαϊκή
ΕΛΕΤΑΕΝ: Η “μάχη” για τον ηλεκτρικό χώρο και η στροφή στα αιολικά