THEPOWERGAME
Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια για να μειώσει το χρέος και να περιορίσει το έλλειμμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Όπως γνωρίζουμε η Γαλλία βρίσκεται τώρα σε μια διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, έτσι σήμερα θα συζητήσουμε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό διαρθρωτικό σχέδιο της Γαλλίας, όπου η Κομισιόν έδωσε θετική αξιολόγηση», είπε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Ecofin, των επικεφαλής οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ότι «φυσικά είναι σημαντικό η Γαλλία να επιμείνει στην προσέγγισή της να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος σε καθοδική πορεία με βιώσιμο τρόπο».
Η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή αφού η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα ανέτρεψε την κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να βρει έναν νέο πρωθυπουργό με αρκετή υποστήριξη για να αποφύγει την ίδια μοίρα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Αλλά κάθε νέα κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε τους ίδιους οικονομικούς και πολιτικούς περιορισμούς που βύθισαν τη κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ. Και δεδομένου ότι οι νέες βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο, δεν υπάρχει γρήγορη λύση στο αδιέξοδο της χώρας.
Η απερχόμενη κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες του προϋπολογισμού λιτότητας στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τον κατάλληλο προϋπολογισμό του 2025 τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Αντουάν Αρμάν μίλησε εν συντομία σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αλλά δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση στη χώρα του.
Η συνάντηση θα φιλοξενηθεί από τον Ούγγρο Μίχαλι Βάργκα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Γαλλία, τόνισε την πολιτική αναταραχή τόσο εκεί όσο και στη Γερμανία, αν και πρόσθεσε ότι η δευτερογενής επίδραση είναι μεγαλύτερη από την πρώτη από τη δεύτερη.
Η κατάρρευση των κυβερνήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία σημαίνει ότι αυτές οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει δημοσιονομικά σχέδια στις Βρυξέλλες. Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι σε αυτό δεν μπορεί να έχει βοήθεια, «αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας».
Ο Μακρόν συγκαλεί σύσκεψη για δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης
Με βασικό στόχο την δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος και την επιλογή ενός πρωθυπουργού που θα παρέχουν εχέγγυα βιωσιμότητας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα το απόγευμα σύσκεψη των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που κινούνται μεταξύ της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς και ενός τμήματος της Αριστεράς, αφήνοντας εκτός τον ακροδεξιό Έθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Επιδίωξη του Γάλλου προέδρου είναι η επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας, στο πλαίσιο των παρόντων, ότι δεν προτίθενται, για κάποιο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, να υπερψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής, όπως συνέβη στην περίπτωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε στην σύγκληση της σύσκεψης λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ήδη δηλώσει πως δεν προτίθεται να επιδιώξει την πτώση της επόμενης κυβέρνησης, ανεξαρτήτως του αν θα μετάσχει, ή όχι σε αυτήν, ενώ στις τάξεις των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών κυριαρχεί η άποψη περί συμμετοχής, ενδεχομένως, σε ένα κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο της Αριστεράς.
Τη συμμετοχή των αριστερών κομμάτων στη σύσκεψη κατήγγειλε η Ανυπότακτη Γαλλία, της οποίας ο βασικός στόχος είναι να οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον της Γαλλίας χωρίς τα ένδεκα εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν το κόμμα του.
Διαβάστε επίσης
Σιδηρόδρομος: Πώς μετά από 24 δισ. το τρένο πάει πιο αργά από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη
Οι ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο για το 2025: Η 1η ευρωπαϊκή
ΕΛΕΤΑΕΝ: Η “μάχη” για τον ηλεκτρικό χώρο και η στροφή στα αιολικά