THEPOWERGAME
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει προσωρινά καταλάβει την αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία απεμπλοκής του 1974 με τη Συρία έχει καταρρεύσει μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ από τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) κατέλαβαν θέσεις εντός της ζώνης και σε στρατηγικά σημεία, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εχθρικών δυνάμεων στα σύνορά του.
Η κατάληψη του buffer zone από το Ισραήλ ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την κατάληψη της Δαμασκού από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Το καθεστώς Άσαντ είχε κυριαρχήσει στη Συρία από το 1971. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ως ιστορική εξέλιξη, η οποία φέρνει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για τη Μέση Ανατολή. Σημείωσε ότι τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ, συμμάχων του Άσαντ, και εξέφρασε την πρόθεση του Ισραήλ να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με τις νέες δυνάμεις στη Συρία.
Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία εμπλοκής στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε μονομερώς το 1981, χωρίς διεθνή αναγνώριση (με εξαίρεση τις ΗΠΑ το 2019). Η περιοχή αποτελεί στρατηγικό σημείο, όπου ζουν περίπου 20.000 Σύροι, κυρίως Δρούζοι, και χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι. Με την πτώση του Άσαντ, το Ισραήλ ανησυχεί για τον έλεγχο των χημικών όπλων του καθεστώτος και την ανάδειξη νέων δυνάμεων που μπορεί να αποτελέσουν απειλή.
Οι IDF έχουν ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις τους στα Υψίπεδα του Γκολάν και προειδοποίησαν τους κατοίκους πέντε συριακών χωριών να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η παρουσία τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη είναι προσωρινή, με στόχο την προστασία της ασφάλειας του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι, ενώ το Ισραήλ επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τις νέες δυνάμεις στη Συρία, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα σύνορά του.
Κατά τη διάρκεια της Συριακής Εξέγερσης το 2011, το Ισραήλ είχε υποστηρίξει σιωπηρά τον Άσαντ ως λιγότερο επικίνδυνη επιλογή έναντι πιθανών διαδόχων. Σήμερα, με την κατάσταση στη Συρία αβέβαιη, το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με κρίσιμες αποφάσεις για τη στρατηγική του στη Μέση Ανατολή, ενώ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορά του.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικά λιμάνια: ”Αργυρό μετάλλιο” στην επιβατική κίνηση το 2023
FT: Η Αθήνα η πιο cool πόλη για το κρασί στην Ευρώπη
Η Metlen, η Rockfire και η ευκαιρία της Ελλάδας στις κρίσιμες πρώτες ύλες