THEPOWERGAME
Η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στη Νότια Κορέα εναντίον του προέδρου, Γιουν Σουκ Γέλ, απέτυχε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στο κοινοβούλιο, αφού το κυβερνών κόμμα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία.
Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές, να συγκεντρώσει δηλαδή πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μόνο 195 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει «άκυρη» τη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 4 Δεκεμβρίου έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα κατέθεσαν πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο. Όπως υποστήριξαν, «ο Γιουν Σουκ Γέολ παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Όπως ανέφερε το κείμενο, γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, «η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης».
Η ασιατική χώρα βρέθηκε σε κατάσταση σοκ χθες Τρίτη, όταν ο Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε, προς γενική κατάπληξη, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.
Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Ποια placements έρχονται τους πρώτους μήνες του 2025
Μελομακάρονα: Η αρχαιοελληνική προέλευση και πώς καθιερώθηκαν
“Mποφόρ” από Δανία στον κλάδο offshore αιολικών