THEPOWERGAME
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία, καθώς η ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν ένωσε τις δυνάμεις της με την αριστερά του Μελανσόν, ώστε να περάσει η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Ο καβγάς είναι για τον… κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο το διακύβευμα ξεπερνά κατά πολύ τις διαφωνίες για τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών. Τα πολιτικά παιχνίδια στη Γαλλία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τον Εμανουέλ Μακρόν να απευθύνεται με τηλεοπτικό του διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες απόψε στις 21:00. Ενδεικτικό της πολιτικής αστάθειας, το ότι ο διάδοχος του Μπαρνιέ θα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της Γαλλίας την τρέχουσα χρονιά.
Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να βρει τον επόμενο πρωθυπουργό που να μπορεί να περάσει έναν προϋπολογισμό του 2025 από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα, καθώς τόσο η ακροδεξιά, όσο και η αριστερά προωθεί τα δικά της συμφέροντα. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που παρουσίασε ο Μπαρνιέ -που βυθίστηκε μαζί με την κυβέρνησή του-, περιείχε 60 δισ. ευρώ (63 δισ. δολάρια) σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 5% το 2025 (από 6,1% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος).
Υπέρ της πρότασης μομφής στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισαν 331 βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς, καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά έντονη, με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Και μετά τον Μπαρνιέ στη Γαλλία, τι;
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισ. ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα, όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Σε συνέχεια της χθεσινής ψηφοφορίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτήν, θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτήν του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν φύγει η χρονιά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), την ώρα που η Κομισιόν καραδοκεί για το γαλλικό έλλειμμα.
Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για το γαλλικό Χρηματιστήριο και τα γαλλικά ομόλογα, τα οποία έχουν δεχτεί μεγάλη πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Πιέσεις σε Μακρόν να παραιτηθεί και η Γαλλία να πάει σε εκλογές
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, Ματίλντ Πανό, αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές». Σημειώνεται, πάντως, ότι το πολιτικό μέλλον του Μακρόν, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2027, δεν συνδέεται με την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στα Ηλύσια Πεδία μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του.
Κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Η Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον Μακρόν να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτησή του. Αντιθέτως, ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί, ούτως ώστε να καταλήξει σ’ έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους, με «αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως γράφει η «Le Monde».
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν… μάσησε τα λόγια του και ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».
Από την άλλη, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ, δεν έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου της δημοκρατίας και κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τους Γάλλους και να διορίσει πρωθυπουργό, προερχόμενο από τους κόλπους της αριστεράς, ο οποίος θα μπορέσει να περάσει τον κρατικό προϋπολογισμό 2025.
Διαβάστε επίσης
Bitcoin: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100.000 δολαρίων
ΟΑΚΑ: Ξεκινά το έργο της ανακατασκευής του στεγάστρου
ΔΕΣΦΑ: Αρχές Ιανουαρίου το Market Test για τα slots της Ρεβυθούσας μετά το 2030