THEPOWERGAME
Εάν υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα από τη ριψοκίνδυνη κίνηση του πρόεδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να κηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο είναι πως η χώρα του βυθίζεται στην αβεβαιότητα. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές προδικάζουν την κατάρρευση της μειοψηφικής κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στην αυριανή ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης μετά τις προτάσεις μομφής που κατέθεσαν εναντίον της η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός.
Ορατός κίνδυνος είναι να πορευτεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο νέο έτος όχι μόνον χωρίς την ψήφιση προϋπολογισμού, αλλά δίχως μια σταθερή κυβέρνηση, τουλάχιστον, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που μπορούν να κηρυχθούν εκ νέου κοινοβουλευτικές εκλογές. Επιδίωξη της Λεπέν είναι η παραίτηση του Μακρόν πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027, καθώς μόνον έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή νέας ηγεσίας στη χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αποκλείσει ο Γάλλος πρόεδρος, αφήνοντας μετέωρα τα μέτρα των 60 δισ. ευρώ που κρίνονται αναγκαία στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% μέσα στο επόμενο έτος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ευρώ έχει χάσει το 3% της αξίας του έναντι του δολαρίου εδώ και έναν μήνα. Τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών στη Γαλλία για να καταλαγιάσουν οι αγορές στενεύουν εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, όπως ο νέος διορισμός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Γαλλίας και μια παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να απορροφήσει τους κραδασμούς στην αγορά δημοσίου χρέους της Γαλλίας. Όμως, η πολιτική αστάθεια θα διογκώσει τα βάρη σε κρατικά ομόλογα 350 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στο 2025, θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη λόγω των προθέσεων της αριστεράς να ματαιώσει μεταρρυθμίσεις του Μακρόν εάν κυβερνήσει τη χώρα, θα αναχαιτίσει την ανάπτυξη και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.
Συναγερμός στις αγορές λόγω Γαλλίας
Μετά την αναρρίχηση των αποδόσεων στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Γαλλίας σε επίπεδα υψηλότερα των ελληνικών και τη διεύρυνση του spread από τα αντίστοιχα γερμανικά στις 90 μονάδες βάσης, δηλαδή το υψηλότερο από το 2012, οι αγορές σήμαναν συναγερμό για το τι έπεται στο μέλλον. Η Γαλλία δεν βρίσκεται στο χείλος μιας κρίσης δημοσίου χρέους σαν την ελληνική προ 15ετίας, αλλά οικονομολόγοι του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν πως οι υποχρεώσεις της οικονομίας μπορεί να σκαρφαλώσουν στο 120% του ΑΕΠ από το 112% που ισχύει σήμερα. Την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας κινήθηκε στο 2,9% από το 2,4% τον Ιανουάριο και το 3,32% στις αρχές Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνει το Harvard International Review, η Γαλλία παρουσίασε τελευταία φορά πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της προ 50ετίας, δηλαδή το 1974. Έκτοτε καταγράφονται δημοσιονομικά ελλείμματα, παγιώνοντας την πεποίθηση πως η οικονομία θα συνεχίζει να ευδοκιμεί παρά τον συσσωρευμένο δανεισμό της. Από τον περασμένο Αύγουστο, όμως, το λογιστήριο του κράτους προειδοποίησε πως η Γαλλία μπορεί να εκτεθεί στον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους στην εξυπηρέτηση του χρέους της.
Οι προτάσεις μομφής από το Κοινό Λαϊκό Μέτωπο και τον Εθνικό Συναγερμό πυροδοτήθηκαν μετά την απόφαση του Μπαρνιέ να καταφύγει σε προεδρικό διάταγμα για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2025, μια πρακτική που έχουν ακολουθήσει επανειλημμένως οι κυβερνήσεις του Μακρόν. Παράλληλα, η αναλγησία της Λεπέν παρά τους συμβιβασμούς Μπαρνιέ επιβεβαιώνουν την πολιτική φιλοδοξία της να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας σε μια χώρα που, όμως, η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα έχει διολισθήσει από το 18% προ διετίας στο 14%.
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: 7,8% αυξημένες οι τιμές των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο
Apple TV: Οι καλύτερες σειρές και ταινίες που έχουν ανέβει
Αποθήκευση ενέργειας: Η χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής αγοράς των 62 GW