THEPOWERGAME
Πρωτοφανής είναι πλέον η ζήτηση διεθνώς για φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ανάμεσά τους και η ένεση Mounjaro που ήρθε και στη χώρα μας. Τόσο μάλιστα, που το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προειδοποίησε πως οι υπηρεσίες υγείας ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε τόσους πολλούς ασθενείς.
Όπως εξηγεί το BBC, υπάρχουν δύο φάρμακα στην αγορά: η σεμαγλουτίδη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Wegovy, και η τιρεζεπατίδη, που πωλείται ως Mounjaro. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο χορηγούνται ως εβδομαδιαίες ενέσεις μέσω προγεμισμένων στυλό που μπορούν να χορηγηθούν από τον ίδιο τον χρήστη στο μπράτσο, το μηρό ή το στομάχι.
Mounjaro: Πώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματικό είναι
Τα φάρμακα αυτά λειτουργούν ως κατασταλτικά της όρεξης, μιμούμενα μια ορμόνη που ονομάζεται πεπτίδιο-1 και μοιάζει με τη γλυκαγόνη (GLP-1). Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται μετά το φαγητό και συνήθως κάνει τους χρήστες να αισθάνονται πιο χορτάτοι.
Το Mounjaro επηρεάζει και μια άλλη ορμόνη, το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο (GIP), το οποίο δρα στο μεταβολισμό και βοηθά στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας.
Οι ασθενείς συνήθως ξεκινούν με χαμηλή δόση, την οποία αυξάνουν σταδιακά μέχρι να φτάσουν σε υψηλότερη δόση συντήρησης. Μετά την έναρξη της διαδικασίας συνήθως αρχίζουν να χάνουν βάρος μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναφέρει το BBC.
Οι κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι -με αλλαγές σε διατροφή και άσκηση- οι χρήστες του Wegovy θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο από 10% του σωματικού τους βάρους μετά από ένα έτος θεραπείας. Άλλες δοκιμές δείχνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν Mounjaro μπορεί να χάσουν ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο είναι δύσκολο να συγκριθούν οι δύο θεραπείες, αν και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι χρήστες οποιασδήποτε από τις δύο θεραπείες ενδέχεται να ξαναπάρουν βάρος μόλις σταματήσουν τη θεραπεία.
Ποιες οι παρενέργειες των ενέσεων απώλειας βάρους;
Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι αίσθημα αδιαθεσίας, εμετός, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Ορισμένα άτομα αναφέρουν και απώλεια μαλλιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις καταγράφονται και σοβαρότερες παρενέργειες, μεταξύ των οποίων προβλήματα της χοληδόχου κύστης και των νεφρών, καθώς και κατάθλιψη.
Για πολλούς ασθενείς οι παρενέργειες είναι διαχειρίσιμες και τείνουν να υποχωρούν με τον καιρό, ωστόσο άλλοι λένε ότι σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακα εξαιτίας τους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν και για την περίπτωση κατάχρησης των εν λόγω φαρμάκων, τονίζοντας ότι αυτό θα καθιστούσε τις παρενέργειες ακόμα χειρότερες.
Εφιστούν δε την προσοχή στην αγορά από μη ελεγχόμενους πωλητές στο διαδίκτυο. Όπως υπογραμμίζουν, σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν δει επικίνδυνες, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως φλεγμονή του παγκρέατος. Για τους λόγους αυτούς, συστήνουν τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.
Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα για απώλεια βάρους;
Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιος να ξαναπάρει βάρος, αφού η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι επιστρέφει η συνήθης επιθυμία για φαγητό. Γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί συνιστούν αλλαγές στη διατροφή και στο πρόγραμμα άσκησης κατά τη θεραπεία, προκειμένου να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν νέες υγιεινές συνήθειες.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Wes Streeting, μάλιστα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας «κουλτούρας εξάρτησης» από αυτά τα φάρμακα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έρευνες δείχνουν πως οι ασθενείς παίρνουν ξανά το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που έχασαν, μέσα σε έναν χρόνο μετά τη διακοπή του φαρμάκου.
Διαβάστε επίσης
Προφυλακιστέος αστυνομικός για βιασμό των παιδιών και της συζύγου του
Δώρο Χριστουγέννων 2024: Αναλυτικός οδηγός για τον υπολογισμό
Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στο πράσινο υδρογόνο