THEPOWERGAME
*** Δεν θα ’θελα σε καμία περίπτωση να είμαι στη θέση των Γάλλων. Που λειτουργούν υπό την απειλή ανατροπής της κυβέρνησής τους έως και αύριο το απόγευμα, το αργότερο. Ήδη ο πρωθυπουργός τους, Michel Barnier, και οι υπουργοί του προειδοποιούν: «Προσδεθείτε».
*** Ποιοι δεν το κάνουν; Απ’ ό,τι μαθαίνω, οι γείτονές τους. Και εξηγούμαι: αν το γαλλικό spread εκραγεί, τότε η ζήτηση για κρατικό χρέος θα ανακατευθυνθεί προς άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
*** Ποιες είναι αυτές; Κυρίως η Ισπανία και η Πορτογαλία, εις βάρος της Γαλλίας. Μπορεί -έστω λιγότερο- και η Ελλάδα. Επειδή το χρέος της είναι εγγυημένο και ασφαλές. Αρα θα αποτελούσε ένα καταφύγιο.
*** Οι Γάλλοι, πάντως, δεν ανησυχούν. Πιστεύουν ότι στην περίπτωσή τους δεν θα επαναληφθεί το περίφημο σενάριο «ελληνικού τύπου». Δηλαδή, μια επανάληψη της σοβαρής κρίσης χρέους που βίωσε η χώρα μας μεταξύ 2010 και 2020.
*** Τι λένε (και τι γράφουν); Ότι «η Γαλλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα εκείνης της εποχής, όταν το χρέος της είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ότι η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα, με τεράστιες αποταμιεύσεις και περιουσιακά στοιχεία».
*** Σε τι πραγματικά ελπίζουν, χωρίς να το παραδέχονται; Ότι δεν θα χρειαστεί να υποστούν παρόμοιες περικοπές με αυτές που έπρεπε να υποστούν οι Έλληνες, ιδίως στους προϋπολογισμούς των συντάξεών τους και των μισθών τους.
*** Τους το εύχομαι, αλλά αν συνεχίσουν έτσι, τότε…
*** Και μια και βρίσκομαι σε περιβάλλον Γαλλίας, να σας αναφέρω και κάτι ακόμα που έπεσε το τελευταίο διάστημα στην αντίληψή μου. Όλο και περισσότεροι Γάλλοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Πορτογαλία και να έρθουν στη χώρα μας.
*** Κυρίως λόγω της αυστηρότερης φορολογίας που υπάρχει εκεί. Και τι κάνουν; Πωλούν τα (κυρίως εξοχικά) ακίνητά τους στην Πορτογαλία και εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
*** Μεταξύ μας, το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τα ελληνικά ακίνητα παραμένουν ακόμα προσιτά, προσφέροντας επιλογές για κάθε μπάτζετ.
*** Κάτι περίεργο συμβαίνει στην Τουρκία, που έχει να κάνει κυρίως με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κι αντανακλώνται -με διάφορους τρόπους- στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Που αρχίζει να γίνεται… φυσαρμόνικα. Τι εννοώ;
*** Από πολύ έγκυρες πηγές μαθαίνω ότι μείωσε τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, ακύρωσε την αγορά 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της των F-16.
*** Θυμίζω ότι η Τουρκία είχε εξασφαλίσει νωρίτερα φέτος μια συμφωνία για την προμήθεια από τις ΗΠΑ:
- 40 μαχητικών F-16 και
- 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα F-16.
*** Τελικώς, το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας δεν θα υλοποιηθεί καθόλου. Με το επιχείρημα ότι οι εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) είναι ικανές να πραγματοποιήσουν αυτόν τον εκσυγχρονισμό μόνες τους.
*** Εύλογη όμως και η απορία: πότε ακριβώς έγιναν ικανές οι εγκαταστάσεις της TUSAS; Το τελευταίο… εξάμηνο; Αρα «κάτι» συμβαίνει στην Τουρκία.
*** Και κάτι τελευταίο, εσωτερικής επικαιρότητας 100%. Ακούω ότι σε κάποιες συναντήσεις έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο το σύνολο των κομμάτων της Κεντροαριστεράς να «κατέβουν» με μια ενιαία πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
*** Ως ένα πρώτο βήμα συμπόρευσης. Πόσες πιθανότητες έχει για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο; Καμία.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Με δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ κλείνει το 2024
Στο “σφυρί” τα θρυλικά Mercedes Benz W196 και Ferrari 250 LM
Το στοίχημα για ευρωπαϊκές μπαταρίες μετά το κάζο της Northvolt