THEPOWERGAME
Στα χέρια των τζιχαντιστών βρίσκεται το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Συρία, με τον πρόεδρο της χώρας να ζητεί μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να σταματήσει η προέλαση των αντικαθεστωτικών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής. Πρόκειται για τη σοβαρότερη κλιμάκωση στη Συρία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, που είχε ξεσπάσει μετά την Αραβική Άνοιξη.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, ταξίδεψε στη Δαμασκό, όπου είχε συνάντηση με τον Μπασάλ αλ-Άσαντ. «Η υποστήριξη των συμμάχων και των φίλων της Συρίας είναι σημαντική, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις τρομοκρατών, υποστηριζόμενων από το εξωτερικό και να ματαιωθούν τα σχέδιά τους» δήλωσε ο Άσαντ, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποιεί τη στρατιωτική ισχύ για να «τσακίσει τους τρομοκράτες».
Συρία και Ρωσία βλέπουν αμερικανικό δάκτυλο πίσω από την επίθεση – αστραπή των τζιχαντιστών στο Χαλέπι, κατηγορία που αρνούνται επίσημα οι ΗΠΑ. Ήδη, ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών στις επαρχίες Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), Χάμα (κεντρικά) και Χαλέπι (βόρεια), την ώρα που το Ιράν επαναβεβαίωσε ότι προσφέρει «σθεναρή» υποστήριξη στο καθεστώς στη Συρία. Το 2015, με τη στρατιωτική υποστήριξη από Ρωσία και Ιράν, το καθεστώς Άσαντ κατάφερε να ξαναπάρει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που βρισκόταν στα χέρια αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.
Χάθηκε το Χαλέπι στη Συρία
Την περασμένη Τετάρτη, η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), εξτρεμιστική οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών. Πολύ σύντομα κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χάμα, αναγκάζοντας τον κυβερνητικό στρατό να αποχωρήσει.
Το Σάββατο κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης πόλης (Χαλέπι), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά από το 2011, το Χαλέπι είναι εκτός του ελέγχου του καθεστώτος» επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής της ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία. «Αν δεν εξαπολύσει αντεπίθεση σύντομα ή αν η Ρωσία και το Ιράν δεν στείλουν μεγαλύτερη υποστήριξη, δεν νομίζω πως η κυβέρνηση μπορεί να ανακαταλάβει το Χαλέπι» εκτίμησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άρον Λουντ από το κέντρο μελετών Century International.
Διαβάστε επίσης
“Τσιμπάει” το πετρέλαιο, πάνω από τα 72 δολάρια το μπρεντ
Από την Black Friday στη Cyber Monday: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΒΟΑΚ: Μετ’ εμποδίων προχωρά ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά Ηράκλειο