THEPOWERGAME
Η παταγώδης εκλογική ήττα των Δημοκρατικών από τον Ντόναλντ Τραμπ, μια ακραία πολιτική προσωπικότητα, που ήδη είχε διατελέσει μια τετραετία στον Λευκό Οίκο από το 2017 έως το 2021, ενώ έκτοτε είχε διαδοχικές τριβές με τη Δικαιοσύνη, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των πολιτικών επιστημόνων για τα επόμενα χρόνια. Κοινός συντελεστής στην εσφαλμένη υποψηφιότητα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και αυτήν της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις εν συνεχεία, ήταν η έντονη παρουσία προσωπικοτήτων του θεάματος.
Πασίγνωστοι ηθοποιοί -όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Μάρκ Ράφαλο και η Κέρι Ουάσιγκτον-, μαζί με τη δημοφιλή και πολυτάλαντη Τέιλορ Σουίφτ, ανέλαβαν τον ρόλο «καθοδηγητή» για τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο. Τελικά, όμως, ανακάλυψαν πως οι ίδιοι έχουν χάσει την επαφή τους με τη βάση της αμερικανικής κοινωνίας, την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δημιουργούσε ένα ισχυρό ρεύμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ακόμη και τρεις στους δέκα μαύρους Αμερικανούς κάτω των 45 ετών ψήφισαν τον Τραμπ, αν και η πλειοψηφία όσων τον στήριξαν ήταν λευκοί. Ο Τραμπ, δε, ήταν νικητής παρά το ότι οι προτάσεις του για την οικονομία είναι ανησυχητικά ριζοσπαστικές. Λόγου χάριν, μια αύξηση των δασμών σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες ανατιμήσεις στην οικονομία.
Η ανατροπή που έφεραν οι φετινές εκλογές των ΗΠΑ γίνεται ακόμη και πιο αισθητή λόγω της παραπλανητικής εικόνας που είχαν διαμορφώσει οι δημοσκοπήσεις για μια οριακή διαφορά των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικανούς στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες. Θυμίζει την εσφαλμένη εικόνα που είχε διαμορφωθεί λίγο πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015. Οι δημοσκόποι προέβαλαν μια πλειοψηφία που θα τασσόταν, ουσιαστικά, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο κλάμπ της Ευρώπης, για να βρεθούν εν τέλει προ μιας σαρωτικής άρνησης, που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Η χώρα παραμένει στο ευρώ, απολαμβάνοντας σήμερα σταθερότητα, χάρη στο κοινό νόμισμα και τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι ψηφοφόροι δεν αρέσκονται πια στο πατρονάρισμα από προσωπικότητες του θεάματος, οι οποίες δεν μοιράζονται τα προβλήματα της μεσαίας τάξης του ελεύθερου κόσμου. Δεν ζούμε πια την εποχή της Όντρεϊ Χέπμπορν, η οποία ως Πρεσβείρα Καλής Θελήσεως της Unicef είχε αφυπνίσει τη Δύση για τη φτώχεια και την πείνα των υποανάπτυκτων χωρών.
Σήμερα διακυβεύεται η ευημερία της Δύσης, όπως διαφαίνεται από την άνοδο του κόστους διαβίωσης και την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων εδώ και μια 30ετία. Μπορεί η οικονομία των ΗΠΑ, η Σίλικον Βάλεϊ και η Wall Street να εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους, αλλά εκατομμύρια Αμερικανοί νιώθουν αποκλεισμένοι από το αφήγημα επιτυχίας της χώρας τους. Στη Ζώνη της Σκουριάς, εκεί που βρίσκονται τα απομεινάρια της αμερικανικής βιομηχανίας, η ανάδυση του Τζέι ντι Βανς από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση σε υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ μετέφερε ένα πολύ πιο ελπιδοφόρο μήνυμα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal/NORC τον περασμένο Ιούλιο, οι Αμερικανοί νιώθουν όλο και πιο αποκομμένοι από το αμερικανικό όνειρο. Ενώ το 89% των 1.502 ερωτηθέντων απάντησαν πως η ιδιοκατοίκηση είναι απαραίτητη για το όραμα που έχουν για το μέλλον, μόνον το 10% θεωρούσε πως μπορούσαν να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Οπότε η εκλογή του Τραμπ κρύβει πολλά μηνύματα για την ψυχοσύνθεση των ψηφοφόρων όχι μόνον των ΗΠΑ, αλλά και της Δύσης, που νιώθουν αποστασιοποιημένοι από ένα απόμακρο πολιτικό σύστημα. Οι διασημότητες ίσως να μην συμβάλλουν θετικά σε αυτό το debate.
Διαβάστε επίσης
Όλες οι περιοχές με κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου
Έλον Μασκ: Πώς έχτισε την περιουσία του και πού την ξοδεύει
Τήλος: Η επόμενη ημέρα με το βλέμμα σε ανθεκτικότητα και καινοτομία