THEPOWERGAME
Τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Ινδίας και της Ινδονησίας, που έχουν ανοίξει για τα ελληνικά μήλα, έχει βάλει στο στόχαστρο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος, αφού ολοκλήρωσε επένδυση 2,2 εκατ. ευρώ σε νέο διαλογητήριο και συσκευαστήριο, βρίσκεται στις αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση νέας επένδυσης, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση νέων ψυκτικών χώρων.
Ο πρωτοπόρος Συνεταιρισμός, ο πρώτος που τοποθέτησε στην αγορά μήλα με ταυτότητα, τα γνωστά «Zagorin» και ο πρώτος που έβαλε ελληνικά μήλα στη λίστα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, κέρδισε ακόμη μία διάκριση για το πιο «νόστιμο» μήλο του, το Starking Delicious’, που αυτή τη φορά κατέκτησε την 1η θέση στην κατάταξη του TasteAtlas, δηλαδή στην ομάδα των 10 καλύτερων μήλων του κόσμου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Πήλιο, έχει ακόμη ένα ΠΟΠ μήλο, το Φυρίκι Πηλίου, μήλο τοπικής ποικιλίας του κέρδισε την 4η θέση στο πρόσφατο TasteAtlas, με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης αξιολόγησης να έχουν ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες, μέσα στο Νοέμβριο.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, παρουσιάσθηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Delicious EUPDOAPPLES, που ολοκληρώνεται φέτος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ε.Ε., έχει επιβλέποντα φορέα το ΥΠΑΑ&Τ και υλοποιήθηκε αυτοτελώς από το Συνεταιρισμό, εστίαζε δε στις αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η πορεία και τα αναπτυξιακά σχέδια του Συνεταιρισμού, παρουσιάσθηκαν από τον πρόεδρο , Ιωάννη Κράβαρη, μέλη του δ.σ. της συνεταιριστικής οργάνωσης, τον διευθυντή Νικόλαο Ντόβα και τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Αντώνη Πολίτη.
Αύξηση της παραγωγής το 2024 για τα μήλα Zagorin
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν πλήξει πέρυσι τη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένου και του Πηλίου, δεν έπληξαν ιδιαίτερα τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής της Ζαγοράς, με τις περισσότερες ζημίες να αφορούν το οδικό δίκτυο. Ωστόσο οι αγροτικές καλλιέργειες, πράγματι καταπονούνται από την κλιματική αλλαγή, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία, παρά τις επιπτώσεις των οποίων, η φετινή σοδειά ήταν αυξημένη κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την περυσινή και ανήλθε, κοντά στις 15.000 τόνους.
Και το κάστανο θέλει να γίνει ΠΟΠ
Ο Συνεταιρισμός, έχει ξεκινήσει ενέργειες για να ενταχθεί στα ΠΟΠ προϊόντα και το κάστανο Ζαγοράς, ενώ σχεδιάζει να περάσει και στην παραγωγή χυμού από μήλο, αλλά και τσιπς μήλων.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή μήλων του Συνεταιρισμού, κυμαίνεται μεταξύ 15.000- 18.000 τόνων, ανάλογα με τη χρονιά, εξασφαλίζοντας για την συνεταιριστική επιχείρηση, έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο της παραγωγής, το 10%-15%, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, εξάγεται, σε Κύπρο, Αίγυπτο και Βαλκανικές χώρες, αγορές που είναι και οι κυριότεροι πελάτες εξωτερικού για το «Zagorin». Προ διετίας, άρχισαν οι εξαγωγές και στην Ιορδανία, ενώ από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τη γερμανική αγορά.
Ο Συνεταιρισμός, ένας από τους πλέον δυναμικούς της χώρας μας, ιδρύθηκε το 1916. Σήμερα έχει 780 μέλη – παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων καλύπτουν περί τα 15.000 στρέμματα γης στη Ζαγορά και τα γειτονικά χωριά, Πουρί και Μακρυρράχη.
Πλούσιο το καλάθι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου παράγει επίσης κάστανα, αχλάδια, ακτινίδια και κεράσια. Όμως, τα μήλα είναι το κύριο προϊόν του αφού αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής παραγωγής, από δε τα μήλα, το 95% είναι τα μήλα ΠΟΠ, δηλαδή τα κόκκινα Starking Delicious και τα Φυρίκια.
Τα «Ζagorin», με το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο, είναι σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ μέσω χονδρεμπόρων διακινούνται σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες της Ζαγοράς παράγουν επίσης μήλα της ποικιλίας «Golden Delicious», «Royal Gala» και «Fugi», με τις δύο τελευταίες να δίνουν αυξημένες ποσότητες καθώς υπάρχει για αυτές ζήτηση στην αγορά.
Ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα των μήλων «Ζagorin» και στις προσπάθειες που καταβάλλονται, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας και της παραγωγής, για την αποφυγή χρήσης χημικών ουσιών προ και μετά τη συλλογή των καρπών. Άλλωστε, στο πλαίσιο εφαρμογής σύγχρονων συνθηκών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, έχει εγκατασταθεί σύστημα στο συσκευαστήριο, με το οποίο γίνεται αυτόματα ο έλεγχος των μήλων.
Διαβάστε επίσης
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άλμα 29,2% καθαρών κερδών στο εννεάμηνο
Μια ελληνική πόλη στις κορυφαίες 25 πόλεις του κόσμου για να ζεις
Χρηματιστήριο Ενέργειας: Στις 2 Δεκεμβρίου ξεκινά η νέα πλατφόρμα για τα PPAs