THEPOWERGAME
Στα τέλη του 2028 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Αenaon», με προϋπολογισμό ύψους 370 εκατ. ευρώ. Στη συνολική ανάπλαση θα ενσωματωθεί το γήπεδο του Tae Kwon Do, το οποίο θα αποκτήσει νέους ρόλους, αλλά και η Πλατεία Νερού, μετά την οριστική παραχώρησή τους από την ΕΤΑΔ στην Περιφέρεια Αττικής για τα επόμενα 40 χρόνια. Παράλληλα, όλα τα Ολυμπιακά ακίνητα που βρίσκονται στην εν λόγω έκταση και σήμερα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους θα αναγεννηθούν, υπηρετώντας αυτήν τη φορά άλλες δραστηριότητες.
Το «Aenaon», το ανοιχτό πάρκο της Μεσογείου, συνολικής έκτασης 541 στρεμμάτων, επρόκειτο να δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2025 και εντός του νέου έτους, εφόσον συμβασιοποιηθεί, στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία. Η κατασκευή του νέου Πάρκου χρημαδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα αρχικό ποσό των 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για τη στήριξη της ανάπλασης, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της απένταξης από την ΕΕ.
Στο πλαίσιο χθεσινής παρουσίασης του έργου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε το εξής: «Βάλαμε στοίχημα να σώσουμε την ανάπλαση, με το να επανασυστήσουμε όλες τις ομάδες διαπραγμάτευσης με τα ευρωπαϊκά όργανα και να ενεργοποιήσουμε όλους τους τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στις παρατηρήσεις της Κομισιόν και να μη χαθεί η χρηματοδότηση».
«Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ένα εμβληματικό έργο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ένα παράδειγμα αριστείας για τις δημόσιες επενδύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο ενσωματώνει αρμονικά τους ανθρώπους και τη φύση, τους πολίτες και το περιβάλλον τους», ανέφερε ο ίδιος. Το όνομα του Πάρκου, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σημαίνει ότι «κάτι ζει για πάντα και αλληλεπιδρά συνεχώς. Ακόμη, με αυτό το όνομα θέλουμε να δηλώσουμε ότι έχουμε ανοικτούς ορίζοντες σε όλη την Ευρώπη και όλη τη Μεσόγειο».
Τι θα περιλαμβάνει το νέο πάρκο
Σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία ενός εμβληματικού Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα αποκαταστήσει τη σύνδεση της πόλης με τον αιώνιο ομφάλιο λώρο της, τη θάλασσα. Η αναγέννηση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τέσσερις στρατηγικές παρεμβάσεις, δηλαδή δύο πλατιές γεφυρώσεις, που θα ενώνουν τον μεγάλο οδικό άξονα, πέντε πεζόδρομους που θα διεισδύουν αρμονικά στο πάρκο, τη δυναμική είσοδο της θάλασσας στους χώρους του πάρκου μέσω καναλιών και δεξαμενών, καθώς και τη δημιουργία ανοιχτών χώρων. Παράλληλα, θα φυτευτούν 4.000 δέντρα, θα δημιουργηθούν υπόσκαφα κτίρια που θα υποστηρίζουν λειτουργίες αναψυχής, ευεξίας και εστίασης. Επίσης, θα κατασκευαστούν πισίνες, ναυταθλητική μαρίνα, τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης (χωρητικότητας 228, 367 και 298 θέσεων) καθώς και γυμναστήριο-κέντρο ευεξίας, χώροι πολιτισμού, υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων, καθώς και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Αναγεννιούνται τα Ολυμπιακά ακίνητα
«Σταθμό» στο έργο θα αποτελέσει και η αναγέννηση των Ολυμπιακών ακινήτων, που σήμερα ρημάζουν. Συγκεκριμένα, το beach volley μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό αμφιθέατρο εκδηλώσεων. Γενικότερα στη ζώνη των υπαίθριων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δημιουργείται ένας πυρήνας πολυ-λειτουργικών δραστηριοτήτων και μία Ακαδημία Αθλοπαιδιών.
Η ενσωμάτωση, ωστόσο, του Tae Kwon Do και της πλατείας Νερού στο έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025, θα συνοδευτεί από ενιαία διαχείριση από την Περιφέρεια, με τη συμμετοχή και των δήμων της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΔ είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση της αποκαλούμενης «Ζώνης ΙΙΙ» του Ολυμπιακού πόλου Φαλήρου, που περιελάβανε το γήπεδο του Tae Kwon Do, οι οποίοι είχαν βγει άγονοι.
Μάλιστα, προ μηνών η διευθύνουσα σύμβουλος, Ηρώ Χατζηγεωργίου, είχε δηλώσει το εξής: «Η ΕΤΑΔ θέλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, να βλέπει το ακίνητο που διαθέτει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς εξετάζει ιδιαίτερα έντονα το εν λόγω ακίνητο να μετατραπεί σε ένα συνεδριακό κέντρο, το οποίο σήμερα λείπει από την Αθήνα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως «σταδιακά θα διαμορφώνεται έτσι ένας μοναδικός προορισμός, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” και με τον παράκτιο περίπατο, με αυτό το όραμα το οποίο έχουμε, να συνδέσουμε τον Πειραιά καθ’ όλο το μήκος του παράκτιου μετώπου, μέχρι τη Βούλα, μέχρι τελικά και το Σούνιο, ανοιχτός, προσιτός, προσβάσιμος σε όλους, κάθε ώρα της ημέρας. Ενώ κι εδώ, οι γειτονικές αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το κλειστό του Tae Kwon Do, θα αναγεννηθούν μέσα από καινούργιους ρόλους, υπηρετώντας αυτήν τη φορά άλλες δραστηριότητες».
Διαβάστε επίσης
Η αμυντική καινοτομία, οι startups και η αναξιοποίητη ευκαιρία
attica: Το management και οι επενδύσεις που θα τα κάνουν Harrods
ΙΕΑ Wind: H ακτινογραφία της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα