THEPOWERGAME
Προτεραιότητα του Πιέρ Γκοντέ, στενού και μακροχρόνιου συμβούλου του Μπερνάρ Αρνό, να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την υπόθεση εκβιασμού του αφεντικού του και επικεφαλής του ομίλου LVMH από έναν πρώην σωματοφύλακα και έναν παπαράτσι. Άλλωστε, όταν ένας από τους ισχυρότερους ομίλους του κλάδου πολυτελείας στον κόσμο είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με τον ιδρυτή και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τότε η προσωπική και οικογενειακή ζωή του μπορεί να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Η υπόθεση αυτή του 2008 αφορούσε μια υποτιθέμενη εξωσυζυγική σχέση και έτσι ο Γκοντέ θεώρησε σωστό να στραφεί στον επικεφαλής της γαλλικής ΕΥΠ, Μπερνάρ Σκουαρσίνι, και όχι την αστυνομία προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές στον Τύπο. Ο Σκουαρσίνι εργάστηκε στη LVMH από το 2013, αμέσως αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στη γαλλική ΕΥΠ και μετά το κλείσιμο της υπόθεσης το 2009. Μέσα σε μια τριετία χρέωσε τον όμιλο πολυτελείας 2,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες από τη γαλλική Δικαιοσύνη για την εκμετάλλευση δημοσίων πόρων προς όφελος του Αρνό, την πρόσβαση σε εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες και την παράνομη παρακολούθηση του ακτιβιστή και μετέπειτα βουλευτή Φρανσουά Ρουφάν, ο οποίος σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ με επικριτική στάση απέναντι στον Αρνό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οκτώ είναι ακόμη οι κατηγορούμενοι που θα παραστούν σε ακροάσεις μέχρι την Παρασκευή. Την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου και ο Αρνό με την ιδιότητα του μάρτυρα, ενώ ο Γκοντέ απεβίωσε το 2018.
Για την ιστορία, ο Ρουφίν σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Merci Patron!», το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016. Εκεί παρουσιάζεται η ιστορία της Ζοζεφίν και του Σέρζ Κλουρ που εργάζονταν σε κλωστοϋφαντουργεία στη Γαλλία, που διοικούνταν από εταιρεία της αυτοκρατορίας του Αρνό. Όταν το εργοστάσιο μεταφέρθηκε στην Πολωνία και εκείνοι έχασαν τη δουλειά τους, ο Ρουφίν υποστήριξε τους Κλουρ, καθώς έπρεπε να αποζημιωθούν.
Οπότε, κατηγορίες για την παρακολούθηση του Ρουφίν, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κατά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2024, από τον Σκουαρσίνι έχουν βαρύτητα ιδιαίτερα, όταν υπάρχει η υπόνοια πως η υπόθεση εκβιασμού του Αρνό χρησιμεύει ως πρόφαση για να δικαιολογηθεί η πρόσληψη του πρώην επικεφαλής της γαλλικής ΕΥΠ. Συν τοις άλλοις, ο Ρεμί Λε Σαμπιόν, ένας από τους επικεφαλής της σχολής δημοσιογραφίας IFP, τονίζει στο Bloomberg τον ενεργό ρόλο που παίζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αρνό στον Τύπο, καθώς κατέχει, μεταξύ άλλων, τη «Le Parisien» και το «Paris Match». Οι CΕΟs έχουν πρόσθετο κίνητρο για να διαφυλάξουν τη φήμη τους, καθώς αντιπροσωπεύουν ολόκληρες εταιρείες, τονίζει ο ίδιος.
Ένας από τους κατηγορουμένους, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως ο παπαράτσο δεν είναι παρά ένας φανταστικός χαρακτήρας που εφευρέθηκε από τον πρώην σωματοφύλακα του Αρνό, Ντντιέ Λεονχάρντ. Αν και ο Σκουαρσίνι δικαιολόγησε την ανάμειξη της γαλλικής ΕΥΠ στην υπόθεση εκβιασμού με σκοπό να αποτραπεί μια επίθεση σε έναν όμιλο, η εισαγγελία απάντησε πως δεν θα έπρεπε ένα τέτοιο περιστατικό να αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο των ερευνών της γαλλικής ΕΥΠ, ο Λεονχάρντ ισχυρίστηκε πως ναι μεν ήταν αναμειγμένος στη σκευωρία, αλλά ισχυρίστηκε πως πρόθεσή του ήταν να προστατεύσει τον Αρνό.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Λέονχαρντ, ο παπαράτσο Ζαν-Φρανσουά Νταριορί ήταν ο ιθύνων νους της συνωμοσίας αφού μια γυναίκα τον πλήρωσε για να παρακολουθήσει τον Αρνό. Ύστερα ο Νταριορί σκέφτηκε να εκβιάσει τον Αρνό, ώστε να αποσπάσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό. Τον Ιανουάριο του 2009, η υπόθεση έκλεισε με τον Σκουαρσίνι να ισχυρίζεται πως ο Γκοντέ του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει πως η υπόθεση επιλύθηκε, ενώ έγινε, επίσης, γνωστό πως η LVMH είχε προβλέψει έναν «προϋπολογισμό» από 300.000 έως 500.000 ευρώ.
«Ας υποθέσουμε πως ο κ. Αρνό είχε μια εξωσυζυγική σχέση και ένας παπαράτσο είχε φωτογραφίες, δεν ήταν υποχρέωση του κ. Γκοντέ να τον ενημερώσει ώστε να μην υπάρξουν άλλες λήψεις;» είναι ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο δικαστής στον πρώην επικεφαλής της γαλλικής ΕΥΠ. Η δίκη θα ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα σε μια δυσμενή συγκυρία για την LVMH, καθώς ελλοχεύουν ερωτήματα για τη διαδοχή του Αρνό, ενώ υποχωρεί η ζήτηση για τα είδη πολυτέλειας και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Το μεγάλο δίλημμα του ΟΠΕΚ+ για το πετρέλαιο
ΟΣΕΘ: Τι θα ισχύει για λεωφορεία και μετρό από 30 Νοεμβρίου
Protergia: Στα 85 ευρώ ανά MWh το μπλε τιμολόγιο τον Δεκέμβριο