THEPOWERGAME
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Συνόδου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Πρώτο βήμα για εκτόνωση της κρίσης η εκεχειρία στον Λίβανο, να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στη Γάζα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
«Ευχαριστώ για την υποδοχή σε μια συνάντηση που πράγματι όπως είπες πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τις πολλές άλλες συναντήσεις που έχουμε κάνει και εδώ αλλά και στην Αθήνα, διότι γίνεται στα πλαίσια της δεύτερης διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία, διότι, όπως επισήμανε, πράγματι είχαμε τέτοιες διακυβερνητικές συνδιασκέψεις με άλλες χώρες, αλλά δεν είχαμε δημιουργήσει μια αντίστοιχη μεταξύ των δύο χωρών μας. Η δεύτερη διεξάγεται στη Λευκωσία μετά την Αθήνα και έχουμε ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτέλεσματα, ως επιστέγασμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».
Πρόσθεσε ότι «προσβλέπω ιδιαίτερα στο να συνεχίσουμε αυτή την ειλικρινή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκες και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ψηφιακές εφαρμογές, στην υγεία, την παιδεία, τη ναυτιλία, την ενέργεια και πολλές δυνατότητες να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία. Εξάλλου, και οι δύο κυβερνήσεις διακρινόμαστε από τη μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση των δημόσιων πολιτικών. Αυτές οι συναντήσεις έχουν πάντα και για μένα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί μαθαίνουμε από αυτά τα οποία κάνουν άλλες χώρες καλά». Τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη για την απόδυση της οικονομίας της.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα συζητήσουμε και τα μείζονα εθνικά ζητήματα εν μέσω μιας ταραγμένης γεωπολιτικής συγκυρίας, αλλά και την ευκαιρία στη συνέχεια να έχουμε και την τριμερή μας συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την εκεχειρία στον Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα ορόσημα την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να εκτονωθεί αυτή η κρίση».
Τέλος, ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την περιοχή και από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είμαστε πάντα συντονισμένοι για να μπορούμε να ενισχύουμε το κοινωνικοπολιτικό μας αποτύπωμα».
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ιστορική ημέρα
Πρώτα είχε πάρει τον λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου που έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη το αιτιολόγησε λέγοντας «είναι ιστορική μέρα γιατί είσαι εδώ με 14 Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης σου, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια παρουσία από την Ελλάδα, σε συνέχεια της κοινής μας απόφασης να θεσμοθετήσουν τη συνεργασία μας».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου:
Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια κατ΄ιδίαν συνάντησης τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που σε υποδεχόμαστε στην Κύπρο και να χαρακτηρίσω τη σημερινή ιστορική. Ιστορική γιατί είσαι εδώ με 14 Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης σου, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια παρουσία από την Ελλάδα, σε συνέχεια της κοινής μας απόφασης να θεσμοθετήσουν τη συνεργασία μας. Και δύο φορές είχαμε διακυβερνητική συνόδους με άλλες χώρες, αλλά δεν είχαμε μεταξύ μας,
Άρα ήρθαμε με την απόφαση το 2023 να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αποτελέσματα και παραδοτέα από αυτή τη διακυβερνητική, από αυτές τις συνόδους, ειδικότερα για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Εμείς έχουμε πάρει από τη δική σας τεχνογνωσία, τη δική σας σημαντική πρόοδο σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, εμείς στον τομέα της ναυτιλίας μπορούμε να συνεισφέρει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κοινές επιδιώξεις. Για παράδειγμα, το θέμα της των τιμών των φαρμάκων, ή άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπου μπορούμε μέσα από τη συνεργασία μέσα από τις κοινές αγορές.
Φυσικά σήμερα θα έχουμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις, θα υποδεχθούμε σε λίγο τον Βασιλιά της Ιορδανίας. Είχες και χθες εσύ μια πολύ σημαντική επίσκεψη από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η επαφή είναι καθημερινή».
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει από μια νέα ενεργειακή κρίση
Όλες οι αλλαγές που έρχονται στα ακίνητα: Τι αλλάζει με τα διατηρητέα
Έξυπνες Γέφυρες: Υπεγράφη η πέμπτη σύμβαση, στο τιμόνι η ΤΕΡΝΑ