THEPOWERGAME
Μετά τον Προϋπολογισμό, θετική εμφανίζεται η Κομισιόν και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, την αναδιοργάνωση του Υπερταμείου και την πορεία της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με την Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελληνικής Οικονομίας (EC Post-Programme Surveillance Report – Greece), που παρουσιάστηκε χθες, η χώρα φέτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε έσοδα αποκρατικοποιήσεων άνω των 4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εκταμιευθεί μέχρι τέλος του έτους.
Όσον αφορά την αναδιοργάνωση των τριών Ταμείων της χώρας, υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ, η Κομισιόν σημειώνει ότι τόσο ο σχετικός νόμος που κυρώνει τη συγχώνευση των τριών ταμείων, όσο και οι ρυθμίσεις που έρχονται (δευτερογενές δίκαιο), θα ενισχύσουν την προσπάθεια του υπερταμείου για μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και εμπορική αυτονομία στις κρατικές επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.
Ειδικότερα, η Κομισιόν αναφέρει ότι μέσα στο 2024 ολοκληρώθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις του Λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, της Αττικής Οδού, ενώ αναμένει μέχρι το τέλος του έτους την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων της Εγνατίας Οδού και του Λιμένα της Καβάλας (υποπαραχώρηση). Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, θεωρείται αισιόδοξη, αφού πλέον όλα δείχνουν ότι η Εγνατία Οδός θα κλείσει μετά την αλλαγή του χρόνου, όπως προβλέπει και ο νέος Προϋπολογισμός για το 2025. Για το λιμάνι του Βόλου, η Κομισιόν σημειώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αναμένει τη νομική διερεύνηση του θέματος, πριν προχωρήσει στην υπογραφή και το κλείσιμο της νέας σύμβασης.
Από την άλλη πλευρά, το Υπερταμείο αναμένεται να φέρει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από μερίσματα των θυγατρικών του εταιρειών (ΔΕΗ, ΔΑΑ κ.λπ.) ύψους 113,4 εκατ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για το 2025-2027, βασισμένο στις Στρατηγικές Κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στους εθνικούς αναπτυξιακούς και στρατηγικούς στόχους, επιταχύνοντας τις προσπάθειές της και ενισχύοντας τον ρόλο του ως:
- ενεργός μέτοχος και διαχειριστής δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων και των συμμετοχών της,
- ένας επενδυτής που συμβάλλει στην κάλυψη του επενδυτικού κενού, μέσω της ίδρυσης ενός νέου επενδυτικού ταμείου ανάπτυξης (Growthfund), που θα σχηματιστεί με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και με επιδίωξη τη μόχλευση πρόσθετων εγχώριων επενδύσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, και τέλος,
- κέντρο αριστείας και τεχνογνωσίας, που προάγει την καλή εταιρική διακυβέρνηση και πρακτικές, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα, παρέχοντας έτσι ένα καλό παράδειγμα σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις.
Για τη θυγατρική του υπερταμείου, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η Κομισιόν αναφέρει ότι τα λειτουργικά της μεγέθη θα βελτιωθούν, κυρίως λόγω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που προηγήθηκε στην εταιρεία. Επίσης, εκτίμησε ότι η καταγραφή και η αποτίμηση των 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ, η οποία θα βοηθήσει την αξιοποίησή τους, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Για τα ΕΛΤΑ, η Κομισιόν σημειώνει ότι τα έσοδα θα είναι φέτος υψηλότερα λόγω των δραστηριοτήτων courier. Στον ΟΑΣΑ τα έσοδα επίσης θα είναι υψηλότερα, αφενός μεν λόγω των υψηλότερων πωλήσεων εισιτηρίων, αφετέρου δε λόγω της αυξημένης επιδότησης του Ελληνικού Κράτους.
Για το ΤΧΣ η Κομισιόν σημειώνει ότι ολοκλήρωσε το έργο του έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε η διάρκειά του και ότι τις δύο συμμετοχές σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής θα τη διαχειριστεί το νέο σχήμα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση υπερταμείου και TΧΣ.
Διαβάστε επίσης
Φοροδιαφυγή: Τα νέα εργαλεία για την πάταξή της και πώς τα κρίνουν οι πολίτες
Γιάννης Αντετοκούνμπο: ”Mπαίνει” στο γυναικείο μπάσκετ μέσω venture capital
Πρώτες Ύλες: Ζητούνται επενδύσεις 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030