THEPOWERGAME
Μετά την επεισοδιακή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, εγκρίθηκε η συγχώνευσή της με την εταιρεία Ενεργειακός Κόμβος, μια εξέλιξη που της ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση του πολυπόθητου εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης. Με ανεκτέλεστο ύψους 123 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤΕΡ αυτήν τη στιγμή διεκδικεί έργα συνολικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις. Παράλληλα, διασταυρώνει τα ξίφη της με την ΑΒΑΞ, καθώς διεκδικούν την τουριστική επένδυση της Golman Sachs στη Χαλκιδική. Την ώρα που η διαμάχη τους για την υπόθεση της κατασκευής τριών νοσοκομείων αξίας 442 εκατ., που θα αναγερθούν με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα πάρει τη νομική οδό.
Τη σημασία που έχει για την ΕΚΤΕΡ η απόκτηση του πτυχίου 7ης τάξης εξήγησε ο Αθανάσιος Σίψας, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΕΚΤΕΡ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εταιρεία να εξελιχθεί και να αποκτήσει το πτυχίο της ανώτερης τάξης, καθώς η ενεργοποίηση του Π.Δ. 71/2019, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, προβλέπει αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στην 7η τάξη. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να χορηγηθούν το πολύ πέντε πτυχία, εκ των οποίων ένα διεκδικεί η ΕΚΤΕΡ ΑΕ. Αντίθετα, τα χαλαρότερα κριτήρια για την ένταξη στην 6η τάξη θα οδηγήσουν στη χορήγηση περίπου 55 πτυχίων μέσω αναβάθμισης εταιρειών της 5ης και της 4ης τάξης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εταιρειών της 6ης τάξης θα ανέλθει στις 90, γεγονός που θα δημιουργήσει έντονο ανταγωνισμό στην κατηγορία, με αποτέλεσμα να γίνονται εκπτώσεις της τάξεως του 50% στα έργα. Την ώρα που στην 7η τάξη αυτήν τη στιγμή υπάρχει δουλειά για όλους, με τις τέσσερις εταιρείες να έχουν πάρει έργα ύψους 18 δισ. με εκπτώσεις της τάξεως του 3% έως 10%».
Ο ίδιος σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο, επισημαίνοντας το ολιγοπώλιο των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «η διοίκηση είχε σκόπιμα αναστείλει την εφαρμογή του Π.Δ. 71/2019, αποφεύγοντας να διαταράξει την κυριαρχία των πέντε εταιρειών της 7ης τάξης. Ωστόσο, αναγκάστηκε να το ενεργοποιήσει την 1η Μαΐου 2024, ύστερα από πιέσεις θεσμικών φορέων και προσφυγή της ΕΚΤΕΡ ΑΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ούτε έχει τεθεί σε λειτουργία η βάση δεδομένων για τα πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, μάλιστα, πτυχίο σε ισχύ διαθέτουν 4 εταιρείες της 7ης τάξης, 35 της 6ης (με 31 να έχουν ενεργή ενημερότητα), 57 της 5ης (από τις οποίες οι 55 είναι ενεργές) και 109 της 4ης τάξης (με 94 ενεργές).
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στα 40.000.000 ευρώ, τα πάγια στα 15.000.000 ευρώ, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 70.000.000 ευρώ. Αυτά τα μεγέθη φέρνουν την ΕΚΤΕΡ ΑΕ πολύ κοντά στα απαιτούμενα κριτήρια για την κατάταξη στην ανώτατη τάξη, επιτρέποντάς της να διεκδικεί μεγάλα έργα χωρίς περιορισμούς. Χωρίς τη συγχώνευση, η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτούσε πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΠΔ, η ένταξη στην 7η τάξη απαιτεί ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 44 εκατ. ευρώ, πάγια στοιχεία αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ και κύκλο εργασιών τριετίας ύψους 88.000.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Γιάννης Αντετοκούνμπο: ”Mπαίνει” στο γυναικείο μπάσκετ μέσω venture capital
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ 2024: Τα ποσά που πληρώνει η ΔΥΠΑ
Πώς να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας τα Χριστούγεννα