THEPOWERGAME
Ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης της αιολικής «δύναμης πυρός» της σε Ελλάδα και Ρουμανία στέλνουν οι τελευταίες κινήσεις της ΔΕΗ, οι οποίες ευθυγραμμίζονται όχι μόνο με την κατεύθυνση που δίνει εσχάτως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εξισορρόπηση του πράσινου ενεργειακού μείγματος της χώρας -καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολύ ταχύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών-, αλλά και με τη στρατηγική που ακολουθούν οι περισσότεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον ευρωπαϊκό Νότο, που αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών.
Το σήμα επιταχυνόμενης διείσδυσης της αιολικής ισχύος εστάλη με την εξαγορά του mega χαρτοφυλακίου αιολικών έργων σε λειτουργία ισχύος 629 MW από την Evryo Group (όμιλος Macquarie) στη Ρουμανία, αλλά και με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών σε αιολικό πάρκο ισχύος 140 MW στην Ανατολική Ρουμανία, ένα ακόμα μεγάλο έργο «που έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του Ομίλου ΔΕΗ». Στην Ελλάδα, προς την ίδια κατεύθυνση «δείχνει» η ανακοίνωση -την εβδομάδα που πέρασε- για την έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 100 ΜW σε Ροδόπη, Φωκίδα και Αργολίδα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξάλλου, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων σε λειτουργία -σε νότια Εύβοια και Λακωνία- ισχύος 66,6 MW από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 υπεγράφησαν οι οριστικές συμβάσεις αγοραπωλησίας (SPA) και οι λοιπές συνοδευτικές συμβάσεις της συμφωνίας-πλαισίου της Aktor (πρώην Intrakat) με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2023. Σε αυτήν τη βάση, η Aktor είχε μεταβιβάσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη αιολικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος περίπου 164MW.
Πρόκειται για ένα «αιολικό μπαράζ» που καταδεικνύει την προσπάθεια της ΔΕΗ για περαιτέρω τεχνολογική και γεωγραφική εξισορρόπηση του πράσινου χαρτοφυλακίου της. Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητη και η επισήμανση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, Γιώργου Στάσση, ο οποίος κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου για την περίοδο 2025-2027, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών, σημείωσε ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «αν παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία που να αφορά αιολικά, τότε μπορεί και να κινηθούμε», σηματοδοτώντας ότι τα όποια νέα πράσινα deals την επόμενη τριετία -εάν υπάρξουν- θα είναι… αέρινα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Φοροδιαφυγή: Τα νέα εργαλεία για την πάταξή της και πώς τα κρίνουν οι πολίτες
Γιάννης Αντετοκούνμπο: ”Mπαίνει” στο γυναικείο μπάσκετ μέσω venture capital
Πρώτες Ύλες: Ζητούνται επενδύσεις 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030