THEPOWERGAME
Ο Καλίν Γκεοργκέσκου, παρά την απουσία του από μεγάλες τηλεοπτικές συζητήσεις και το γεγονός ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, είναι ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία της Ρουμανίας. Σύμφωνα με το Politico, η απροσδόκητη επιτυχία του στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις οδήγησε τον 62χρονο, υποστηρικτή της Ρωσίας και κριτικό του ΝΑΤΟ, σε δεύτερο γύρο με έναν πιο «συστημικό» υποψήφιο. Το αποτέλεσμα της 8ης Δεκεμβρίου θα κρίνει την ηγεσία της Ρουμανίας, χώρας στρατηγικής σημασίας στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρουμανία έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει τη Δύση, προσφέροντας λιμάνια για την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων και φιλοξενώντας βάσεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Γκεοργκέσκου, με εμπειρία κυρίως σε αγροτικά θέματα, προωθεί την αυτάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια και διατηρεί φιλορωσικές θέσεις.
Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τεράστια απήχηση στο TikTok, όπου έχει περίπου 3,8 εκατομμύρια likes και σχεδόν 300.000 ακολούθους. Τα βίντεό του, στα οποία παρουσιάζεται με δυναμικό και λαϊκιστικό ύφος, συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές και συχνά περιλαμβάνουν δραματική μουσική, υποτιτλισμούς και σκηνές που τον δείχνουν να προπονείται σε τζούντο ή να ιππεύει άλογο με παραδοσιακή ρουμανική ενδυμασία. Σύμφωνα με το Politico, το στυλ του Γκεοργκέσκου στο TikTok θυμίζει αυτό του αμφιλεγόμενου influencer, Άντριου Τέιτ, και έχει κερδίσει τον θαυμασμό των νεότερων ψηφοφόρων, προσδίδοντάς του μια πιο «αντισυστημική» εικόνα. Τα κοινωνικά μέσα, ιδιαίτερα το TikTok, έχουν αποδειχτεί σημαντικά για την καμπάνια του, με υποστηρικτές αλλά και αυτόματα «bot» να σχολιάζουν ενεργά και να διαδίδουν τα μηνύματά του, ενώ πολλές φορές επιτίθενται στους αντιπάλους του.
Αν και παραδοσιακά η Ρουμανία διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στη Ρωσία, η συμπάθεια του Γκεοργκέσκου προς τον Πούτιν δεν τον επηρέασε στις κάλπες. Έχει δηλώσει πως ο Πούτιν αγαπά τη χώρα του, ενώ αμφισβητεί την αμυντική συνεισφορά του ΝΑΤΟ για τη Ρουμανία. Παράλληλα, ο Γκεοργκέσκου επικρίνει την ΕΕ, καταγγέλλοντας ότι η συμμαχία δεν θα υπερασπιστεί τη χώρα του σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με το Politico, η αντισυμβατική ρητορική του και η καταγγελία για τον «εκφυλισμό» της Ρουμανίας από τη Δύση φαίνεται να έχουν βρει ανταπόκριση στο ρουμανικό κοινό, ιδίως μεταξύ αυτών που αμφισβητούν την κατεστημένη πολιτική τάξη.
Στο παρελθόν ο Γκεοργκέσκου αναφέρθηκε με θετικό τρόπο σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Ion Antonescu, γεγονός που του προσέλκυσε αρνητική δημοσιότητα. Οι απόψεις του, που περιλαμβάνουν θεωρίες συνωμοσίας και ισχυρές θρησκευτικές δηλώσεις, όπως ότι ο Χριστός είναι η μόνη πραγματική επιστήμη, τον έχουν φέρει κοντά στο ορθόδοξο, συντηρητικό κοινό της Ρουμανίας. Σύμφωνα με το Politico, οι θέσεις του απέναντι στον κορωνοϊό και η αμφισβήτηση της ύπαρξής του, καθώς και η επιλογή του να μη διατηρεί έδρα εκστρατείας, αναδεικνύουν τον Γκεοργκέσκου ως έναν «εναλλακτικό» ηγέτη, πιο κοντά στο πρότυπο των δεξιών λαϊκιστών του 2024.
Η δημοτικότητα του Γκεοργκέσκου αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια του κοινού με τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία θεωρούνται ανίκανα να διαχειριστούν τις πρόσφατες κρίσεις, όπως υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Marius Ghincea. Ο Γκεοργκέσκου δεν θεωρείται από την πολιτική ελίτ, και αυτό φαίνεται πως τον ευνοεί στους απογοητευμένους ψηφοφόρους. Αν εκλεγεί, η Ρουμανία μπορεί να απομακρυνθεί από την ευθυγράμμιση με τη Δύση, με επιπτώσεις στη στάση της για την Ουκρανία και τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης
Startups: Τα νέα κίνητρα που δίνει η ΕΤΕπ για να μείνουν Ευρώπη
Wicked και Gladiator II έσπασαν ταμεία με 170 εκατ. εισπράξεις
COP29: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των 300 δισ. δολ.