THEPOWERGAME
Έντονο ενδιαφέρον από την αγορά έχει προσελκύσει η τρέχουσα διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης είναι το γεγονός ότι όλες οι θέσεις, εκτός από τέσσερις, για την περίοδο 2025-2030, έχουν ήδη δεσμευτεί, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ρεβυθούσας για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αντικατοπτρίζοντας έτσι την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς στις υποδομές LNG της χώρας.
Ειδικότερα, για το έτος 2025 δεσμεύτηκαν και τα 41 slots που προσφέρθηκαν, τα οποία αντιστοιχούν στην εκφόρτωση συνολικής ποσότητας 35 TWh. Αντίστοιχα, στη φετινή δημοπρασία για το 2026, δεσμεύτηκαν 21 από τα 22 συνολικά προσφερόμενα slots, για την εκφόρτωση ποσότητας 35 TWh από τη συνολικά προσφερόμενη ποσότητα των 35,5 TWh. Για το 2027, δεσμεύθηκαν και τα 44 προσφερόμενα slots, που αντιστοιχούν στην εκφόρτωση ποσότητας ύψους 36,5 TWh. Αντίστοιχα, για το 2028, και οι 44 προσφερόμενες θέσεις δεσμεύθηκαν, εξυπηρετώντας την εκφόρτωση συνολικής ποσότητας 35 TWh. Για το έτος 2029, δεσμεύθηκαν και τα 43 προσφερόμενα slots, για την εκφόρτωση ποσότητας 35,5 TWh. Τέλος, για το 2030, δεσμεύθηκαν 40 από τα προσφερόμενα slots, αντιστοιχώντας σε ποσότητα ύψους 33,5 TWh.
Η Ρεβυθούσα καθιστά ενεργειακό hub την Ελλάδα
Οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, καλύπτουν την περίοδο 2025-2039 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου 2025. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας που εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ από το 2020 βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες) και διασφαλίζει την αποτελεσματική χρήση της εγκατάστασης LNG της Ρεβυθούσας, σύμφωνα και με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ελληνική και διεθνή αγορά LNG.
Η αυξημένη χρήση της Ρεβυθούσας ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους του Κάθετου Διαδρόμου. Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, οι εξαγωγές LNG της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, χάρη στην αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μέσα από έργα όπως ο αγωγός Καρπερή – Κομοτηνή, καθώς και οι Σταθμοί Συμπίεσης σε Αμπέλια, Κομοτηνή και Νέα Μεσήμβρια (booster compression station), τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξαγωγική ικανότητα προς τις διεθνείς αγορές.
Διαβάστε επίσης
H Tesla, το περιβάλλον, ο Μάσκ και η γραφειοκρατία
Ηλιούπολη: Δεν βρέθηκε στο διαμέρισμα ο άνδρας που απειλούσε να αυτοκτονήσει
Ρεύμα: Αβεβαιότητα για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου