THEPOWERGAME
Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη για μία επανεκκίνηση στην οικονομία, μετά την 15μηνη κρίση που προέκυψε από την πανδημία, οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης «βλέπουν» μεγάλες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, υπό την προϋπόθεση της ταχείας προώθησης των μεταρρυθμίσεων και της σωστής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με αυτό το δεδομένο, τα μέτρα που θα έρθουν από τον επόμενο μήνα θα είναι όχι μόνο στοχευμένα, αλλά και ικανά να δώσουν νέα πορεία σε επιχειρήσεις που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και σε εκείνες που θα πρωτοστατήσουν την επόμενη μέρα. Και όλα αυτά με τη χώρα μας να περιμένει τα πρώτα 7,5 δισεκατομμύρια να εισρεύσουν από το καλοκαίρι μετά στην πραγματική οικονομία.
Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται φέτος στο 3,6% και το 2022 στο 6,2% «αποσβένοντας» την ύφεση του 8,2% του 2020 με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να γυρίσει στο 2019, ενώ για τα επόμενα έτη η ταχύτητα της ανάκαμψης θα πέσει στο 4,5%.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, «κινητήρες» για την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι η αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων ειδικά το 2022 και η ενίσχυση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,6% φέτος στο 2,9% το 2022 και κατά μέσον όρο 2,5% τα επόμενα έτη. Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι σημαντική συμβολή στην ανάκαμψη θα έχει το «ξεπάγωμα» του αποθέματος των καταθέσεων των 24 δισ. ευρώ (αναβαλλόμενη κατανάλωση) που δημιούργησαν τα νοικοκυριά την περίοδο της πανδημίας λόγω της ανασφάλειας και του φόβου για την επόμενη ημέρα.
Οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα απογειωθούν το επόμενο έτος, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ αύξησης 30,3% και θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία με ρυθμό πάνω από 10% έως το 2025. Όσον αφορά στις εξαγωγές από 10,4% φέτος θα αυξηθούν κατά 13,7% το 2022 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 6%
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μοιράστηκαν στο Eurogroup τις ανησυχίες τους, αφού από τη μία αναγνώρισαν τις βαθιές ανάσες από τα σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά από την άλλη δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία για ένα κύμα πτωχεύσεων.
Αυτό φαίνεται ανάγλυφα από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, την ώρα που οι πτωχεύσεις αυξάνονταν κατά 5,8%.
Ενθαρρυντικά σημάδια για την Ελλάδα
Στη χώρα μας όχι μόνο η ανεργία συγκρατήθηκε, αλλά είναι θετικό το ισοζύγιο ενάρξεων- διαγραφών. Προφανώς η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, με την άρση των μέτρων στήριξης και το τέλος των ειδικών μέτρων προστασίας για τις θέσεις εργασίας. Από την αρχή του έτους έως τις 21 Μαΐου, στο ΓΕΜΗ είχαν δηλώσει έναρξη εργασιών 15.810 επιχειρήσεις. Πέρυσι, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα ανοίγματα ήταν 14.508 παρά το ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 ήταν απαλλαγμένο από τη σκιά της πανδημίας. Από την άλλη μεριά, οι διαγραφές από την αρχή της χρονιάς περιορίστηκαν σε μόλις 3.024 έναντι 5.521 πέρσι, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό ισοζύγιο 12.786 επιχειρήσεων έναντι 8.987 πέρυσι.