THEPOWERGAME
Η άποψη του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και έμπειρου trader των αγορών, Σκοτ Μπέσεντ, πως οι δασμοί χρησιμεύουν ως μορφή κυρώσεων ανέκοψαν την άνοδο του δολαρίου και των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. Το συνακόλουθο ράλι των αγορών αντανακλά την υποχώρηση φόβων για αναζωπύρωση του πληθωρισμού από την επιβολή δασμών σε όλες ανεξαιρέτως τις εισαγωγές των ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει πως θα πράξει ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του.
Κέρδη καταγράφηκαν στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο να ενισχύεται κατά 1,3% και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται με θετικό πρόστιμο καθώς καταγράφονταν κέρδη στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο. Έπειτα από την άνοδο πάνω από 7% από τις αρχές Νοεμβρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, το δολάριο υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων με ισχυρά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του γιεν και του ευρώ. Παράλληλα, το 10ετές κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας υποχώρησε περίπου κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,35% από το 4,5% που ίσχυε στα μέσα Νοεμβρίου.
Η επιλογή του Μπέσεντ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Key Square Group που επικεντρώνεται στην μακροοικονομική αντιστάθμιση κινδύνου, δημιούργησε ένα κλίμα σταθερότητας στις αγορές. Επικράτησε η εντύπωση πως στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εφαρμόσει μια τόσο ριζοσπαστική οικονομική πολιτική. Απευθυνόμενος στους Financial Times στα μέσα Οκτωβρίου, ο Μπέσεντ είχε πει «πρώτα έρχεται η κλιμάκωση και μετά η αποκλιμάκωση» αναφορικά με την πολιτική των δασμών που που προτίθεται να συνεχίσει ο Τραμπ στην επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Μπέσεντ μπορεί να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός και αντισταθμιστικός παράγοντας στις ακραίες απόψεις του Τραμπ, μετριάζοντας τη δασμολογική ή ακόμη και τη φορολογική πολιτική ώστε να μην επιβεβαιωθούν πεσιμιστικές προβλέψεις για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο Μπέσεντ είναι μια από τις διακεκριμένες αλλά ήσυχες προσωπικότητες της Wall Street παρά την αντισυμβατική προσωπική ζωή του, ιδιαίτερα, για τη συντηρητική ιδιοσυγκρασία των Ρεπουμπλικάνων. Θα είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ που είναι παντρεμένος και με τον σύντροφο του έχουν δημιουργήσει τετραμελή οικογένεια.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στη Wall Street Journal, ο Μπέσεντ είπε πως ναι μεν προτεραιότητα του είναι υλοποιήσει υποσχέσεις του Τραμπ για τη μείωση των φόρων αλλά προτίθεται επίσης να μειώσει τις δαπάνες και να διατηρήσει το «κύρος του δολαρίου ως το αποθεματικό νόμισμα της παγκόσμιας οικονομίας». Σε εκτενές άρθρο του περιοδικού Time υπογραμμίζεται πως, αντίθετα με την επιλογή άλλων προσώπων για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης Τραμπ, ο Μπέσεντ θεωρείται λύτης προβλημάτων που γεφυρώνει αντί να βαθαίνει το χάσμα σε επίμαχα πολιτικά ζητήματα.
Αν και κατέληξε να είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ και της εκστρατείας «America First», αρχικά υπήρξε οπαδός των Δημοκρατικών, έχοντας χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές εκστρατείες του Άλ Γκορ και του Μπάρακ Ομπάμα. Ξεκίνησε τα βήματα του στη Wall Street κοντά στον Τζιμ Ροτζερς, συνιδρυτή του Soros Fund Management. Συνεργάστηκε με την Τζιμ Χάνος, ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση της Enron, της Wirecard και άλλες επιχειρηματικές καταστροφές. Έπειτα έγινε συνέταιρος στο Soros Fund Management και ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις του περιβόητου στοιχήματος για την πτώση της στερλίνας το 1992, το οποίο απέφερε κέρδη της τάξεως του ενός δισ. δολαρίων.
Σε podcast του πρακτορείου Bloomberg, ο Μπέσεντ είπε πως ο πρόεδρος θα ήθελε απλά να έχει μια άποψη για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ όπως μέλη του Κογκρέσου εκφράζονται ελεύθερα για τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Είπε, επίσης, πως η μαζική εισροή παράνομων μεταναστών, ουσιαστικά, οδηγεί σε πτώση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των πιο χαμηλόμισθων πολιτών της χώρας, με αποτέλεσμα να πλήττεται το βιοτικό τους επίπεδο. Έτσι απέκρουσε επίσημα στοιχεία που θέλουν να χάνεται ένα 4,2% με 6,8% από το ΑΕΠ των ΗΠΑ εάν γίνει μαζική απέλαση των 13 εκατ. παράνομων που ισχύουν από τον φετινό Απρίλιο.
Διαβάστε επίσης
Startups: Τα νέα κίνητρα που δίνει η ΕΤΕπ για να μείνουν Ευρώπη
Wicked και Gladiator II έσπασαν ταμεία με 170 εκατ. εισπράξεις
COP29: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των 300 δισ. δολ.