THEPOWERGAME
Το έντονο ενδιαφέρον ξένων βιομηχανιών με υψηλές εκπομπές CO2 (emitters) για το project της αποθήκης του Πρίνου αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Petroleum Economist. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, το έργο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά σημειώνει «εξαιρετική πρόοδο». Αναλύοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε με τη Wood και τη Halliburton. Έχουμε προσδιορίσει τη δυναμικότητα της αποθήκης, που θα είναι 3 εκατ. τόνοι ετησίως στην πλήρη ανάπτυξη (1 εκατ. τόνοι/έτος στην αρχική φάση), έχουμε επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από emitters έως και τη Γαλλία στη Δυτική Ευρώπη, απ’ όλη τη Μεσόγειο, στην Ελλάδα και πιο πέρα. Το έργο έχει χαρακτηριστεί Κοινού Ενδιαφέροντος από την ΕΕ και πρόσφατα εγκρίθηκε κρατική επιδότηση 150 εκατ. ευρώ. Τώρα δουλεύουμε για να προσδιορίσουμε το συνολικό κόστος της επένδυσης (σ.σ. με τις έως τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για προϋπολογισμό άνω του 1,1 δισ. ευρώ), που είναι καθοριστικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του business model. Και έχουμε υποβάλει αίτηση για την άδεια αποθήκευσης, που είναι το επόμενο μεγάλο ορόσημο».
Ο επικεφαλής της Energean εντοπίζει μια μεγάλη ευκαιρία στην προσφορά υπηρεσιών αποθήκευσης CO2 σε βιομηχανικούς emitters στην Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πυκνές επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα με την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο κ. Ρήγας και ο επικεφαλής της Energean International, Νίκολας Κατσάροφ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, με τις συζητήσεις -σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν αιγυπτιακά ΜΜΕ- να αφορούν δύο θέματα: τη συνεργασία στον κλάδο της δέσμευσης και αποθήκευσης (CCS) -θέμα για το οποίο έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ελληνική κυβέρνηση- και το πώς εξελίσσεται η μεταβίβαση των αιγυπτιακών assets της Energean στο αμερικανικό fund Carlyle, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η δέσμευση της Energean να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο -διερευνώντας νέες ευκαιρίες στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας-, καθώς και οι νέες επενδυτικές δυνατότητες που ανοίγονται στις εφαρμογές CCS. Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, υπό επεξεργασία βρίσκεται συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, με την Energean να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Παιδική Πορνογραφία με ΑΙ: Η νέα ψηφιακή μάστιγα χτύπησε και την Ελλάδα
Disney Treasure: Ντεμπούτο για το νέο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο
UBS: Η ενέργεια στις επενδυτικές ευκαιρίες του 2025