THEPOWERGAME
Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από το 40% του εδάφους στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, το οποίο είχε καταλάβει ξαφνικά τον Αύγουστο σε μια αιφνιδιαστική εισβολή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν την άμυνά τους και προχώρησαν σε σειρά αντεπιθέσεων, η Ουκρανία ελέγχει πλέον περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή, από τα 1.376 που είχε υπό τον έλεγχό της αρχικά.
Η εισβολή στο Κουρσκ, η οποία θεωρείται η πρώτη εισβολή ξένης δύναμης στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε ως στόχο την εξασθένηση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά της Ουκρανίας και την ενίσχυση της θέσης του Κιέβου στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά, ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων στην Κουρσκ, αγγίζοντας τους 59.000 άνδρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 11.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν φτάσει στο Κουρσκ για να στηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά η εκπαίδευσή τους δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Παράλληλα, το Κίεβο επισημαίνει την αυξανόμενη πίεση που δέχεται και στα άλλα μέτωπα, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο της Κουράχοβε, όπου οι Ρώσοι προχωρούν 200-300 μέτρα ημερησίως.
Επιπλέον, η Ουκρανία έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις της σε ρωσικές βάσεις και αποθήκες όπλων εντός του ρωσικού εδάφους. Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αυτή ενισχύθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέσυρε την αντίθεσή του στην χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία για στόχους εντός Ρωσίας, ως απάντηση στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία εξαπέλυσε πρόσφατα πυραύλους ATACMS και Storm Shadow, με στόχο, μεταξύ άλλων, αποθήκη όπλων σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Ως απάντηση, η Ρωσία εξαπέλυσε βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην πόλη Ντνίπρο, μια ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, το Κίεβο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για νέα συστήματα αεράμυνας, με στόχο την προστασία ουκρανικών πόλεων από τις αυξημένες απειλές από αέρος. Ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως η χώρα σχεδιάζει την ενίσχυση της αεράμυνας στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις κοντά στα μέτωπα, όπως το Σούμι και το Χάρκοβο.
Η Ρωσία σήμερα ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει ως όρο την αποχώρηση της Ουκρανίας από την προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας σε τέσσερις περιφέρειες, απαιτήσεις που το Κίεβο απορρίπτει ως παράδοση.
Διαβάστε επίσης
Αντετοκούνμπο: Από τα “καρφώματα” στο παρκέ, στις επιτυχημένες business
Εspresso martini: Τρεις κορυφαίες παραλλαγές για ψαγμένους ουρανίσκους
UBS: Η ενέργεια στις επενδυτικές ευκαιρίες του 2025