THEPOWERGAME
Με τη μέση χονδρική τιμή ρεύματος να κινείται αρκετά αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εντείνεται η ανησυχία για τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία πως τα «σκαμπανεβάσματα» στη χονδρική αγορά θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν σε σχέση με τις υψηλές τιμές. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρίσκεται η εφαρμογή ενός δημοσιονομικού μέτρου, το οποίο αφού συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το προηγούμενο διάστημα συντόνισαν από κοινού τις κινήσεις τους με σκοπό να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ για το πρόβλημα των υψηλών τιμών. Το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο στις τρεις χώρες, με την Ελλάδα να είναι εξαγωγική χώρα, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες θέλουν να εισάγουν ενέργεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, το πρόβλημα είναι πως με τις εξαγωγές «ανεβαίνουν» συνολικά οι τιμές, η εξωτερική ζήτηση «ανεβάζει» τις τιμές, άρα το στοίχημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου προς τους καταναλωτές. Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που η χώρα μας καλύπτει τη ζήτηση ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν συμβαίνει το ίδιο με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Επομένως, δεν λειτουργεί η αγορά ενέργειας της Ευρώπης με ενιαίο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είχε συνάντηση, στην Αθήνα, με κλιμάκιο της Κομισιόν. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες –ενδεικτικό ότι έγινε σε βάθος συζήτηση για το θέμα των τιμών και τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα- έδωσε το παρών και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος. Στη συζήτηση αναλύθηκε διεξοδικά το ζήτημα των υψηλών τιμών με τους εκπροσώπους της Κομισιόν να υποστηρίζουν ότι δεν φταίει ο αλγόριθμος επίλυσης των αγορών για τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ούτε και οι εξαγωγές προς την Ουκρανία.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Λιανεμπόριο: Πώς θα προσελκύσει εργαζόμενους και πωλήσεις
Ναδάλ: Πόσα εκατομμύρια έβγαλε ο βασιλιάς της σκόνης
Πρώτες Ύλες: Ζητούνται επενδύσεις 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030