THEPOWERGAME
Ο Όλαφ Σολτς είναι αντιμέτωπος με ένα διπλό πρόβλημα. Αφενός επί της καγκελαρίας του, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν διολισθήσει στην 3η θέση των δημοσκοπήσεων, ακολουθώντας τους Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία έχει ενισχυθεί δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού. Από το 25,7% που καταλάμβαναν οι Σοσιαλδημοκράτες όταν ανέλαβαν τη καγκελαρία της Γερμανίας, το ποσοστό τους κινείται σήμερα στο 16%.
Αφετέρου, ο υπουργός Άμυνας και δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία, Μπόρις Πιστόριους, είναι ένα από τα επιφανέστερα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών. Πηγές στον γερμανικό Τύπο υποστηρίζουν πως ο Πιστόριους αναδεικνύεται σε προτιμότερη επιλογή για να ηγηθεί όχι μόνον του κεντροαριστερού κόμματος, αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.
Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η δημοτικότητα του Πιστόριους είναι ισχυρότερη όχι μόνον του Σολτς, ο οποίος είναι λιγότερο δημοφιλής από ποτέ, αλλά του Φρίντριχ Μερτς που ηγείται των Χριστιανοδημοκρατών. Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) έχουν ένα 32% στις δημοσκοπήσεις, το 25% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Μερτς καταλληλότερος για να γίνει καγκελάριος έναντι του 39% που αναλογεί στον Πιστόριους, σύμφωνα με έρευνα του Forsa Institute που δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Μόνον το 13% των ψηφοφόρων εξακολουθούν να στηρίζουν τον νυν καγκελάριο. Από δημοσκόπηση της DeutschelandTrend προκύπτει πως το 47% του SPD θεωρεί πως ο Σολτς δεν είναι το σωστό πρόσωπο για την επόμενη καγκελαρία της Γερμανίας.
Οπότε ο Σολτς θα πρέπει να οπισθοδρομήσει και να δώσει τη σκυτάλη σε ένα καταλληλότερο υποψήφιο για τους Σοσιαλδημοκράτες και όχι να παρατείνει τη φθορά του κόμματος του. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι Σοσιαλδημοκράτες κινδυνεύουν να υποστούν ανάλογο πλήγμα με τους Δημοκρατικούς. Ο Τζο Μπάιντεν, νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, επέμενε πως ήταν ικανός να κερδίσει μια ακόμη τετραετία στον Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να αποχωρεί τελευταία στιγμή από την προεκλογική κούρσα και το κόμμα του να χάνει παταγωδώς τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Η Γερμανία βιώνει διετή ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο, ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς αντανακλά το κοινωνικό χάσμα που υποβόσκει από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και προσφάτως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενέτειναν αυτή τη δυσφορία, η οποία εντάθηκε από την άνοδο του κόστους διαβίωσης.
Αν το επικρατέστερο σενάριο για το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών είναι μια συγκυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, τότε θα είναι απαραίτητο να ηγηθούν πολιτικές προσωπικότητες που εμπνέουν κοινή αποδοχή. Καλώς ή κακώς, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς -με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους να πρέπει να συγκυβερνήσουν με τους Φιλελεύθερους- είχε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που έχει γονατίσει τις βαριές βιομηχανίες στη χώρα του.
Στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου δεν διακυβεύεται μόνον το πολιτικό μέλλον των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας που θα πρέπει με τη Γαλλία να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο αυτόνομη και ανταγωνιστικότερη Ευρώπη. Εκτός των άλλων, ο Πιστόριους προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο, αν και ο ίδιος δηλώνει πως είναι ικανοποιημένος με τη θέση του ως υπουργός Άμυνας. Εντούτοις δήλωσε πρόσφατα πως «στην πολιτική δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τίποτα, οτιδήποτε και αν διακυβεύεται». «Το μοναδικό πράγμα που μπορώ να αποκλείσω με βεβαιότητα είναι πως θα στεφθώ πάπας», τόνισε από τη Βαυαρία. Επιφανή μέλη των Σοσιαλδημοκρατών εκφράζουν ηχηρά την άποψη τους. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην ηγέτης του SPD και πρώην υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στην πλατφόρμα Χ πως «Χρειαζόμαστε γενναία ηγεσία. Οποιοσδήποτε και αν αφήσει τα πράγματα να κατρακυλήσουν θα οδηγήσει το SPD κάτω από το 15%!».
Διαβάστε επίσης
Blackstone: Επενδύσεις 400 εκατ. σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα μέσω της HIP
Την επόμενη εβδομάδα “κλειδώνουν” οι αποφάσεις για το ρεύμα