THEPOWERGAME
Η κολλημένη μπανάνα στον τοίχο, το έργο που προκάλεσε «θόρυβο» στον κόσμο της τέχνης πωλήθηκε έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Πρόκειται για έργο του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν με τίτλο «Comedian», μια σατιρική απεικόνιση που περιλαμβάνει μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με κολλητική ταινία. Το έργο περιλαμβάνει πιστοποιητικό αυθεντικότητας και οδηγίες εγκατάστασης για την αντικατάσταση της μπανάνας όταν σαπίζει, αν το επιθυμεί ο νέος ιδιοκτήτης.
Η δημοπρασία του έργου συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, με τον τελικό πλειοδότη να είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων, Τζάστιν Σαν. Με έναρξη από τις $800,000, η δημοπρασία διήρκεσε πέντε λεπτά και περιλάμβανε συμμετοχή από έξι άλλους ενδιαφερόμενους, δείχνοντας ότι ακόμη και σε αβέβαιες αγορές, υπάρχει ενδιαφέρον για το θεαματικό στοιχείο της τέχνης. Ο Sun ανέφερε ότι το έργο είναι «ένα πολιτιστικό φαινόμενο που γεφυρώνει τον κόσμο της τέχνης, των μιμιδίων και της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων», και δήλωσε ότι σκοπεύει να καταναλώσει την μπανάνα στο πλαίσιο μιας μοναδικής καλλιτεχνικής εμπειρίας.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Art Basel του Μαϊάμι το 2019, όπου η γκαλερί Perrotin πούλησε τρεις εκδοχές του έναντι $120,000 έως $150,000. Η έκθεσή του προκάλεσε τεράστια προσέλευση, ενώ ένας καλλιτέχνης, ο David Datuna, είχε φάει την μπανάνα από τον τοίχο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Στη δημοπρασία του Sotheby’s, η τιμή εκτίμησης για το έργο ήταν μεταξύ $1 εκατομμυρίου και $1,5 εκατομμυρίου, αλλά η τελική τιμή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα $6,2 εκατομμύρια μαζί με τα έξοδα.
Το έργο αναδείχθηκε σε παγκόσμια είδηση και κάποιοι κριτικοί αναγνώρισαν την έννοια του έργου. Ο Jason Farago της New York Times εξήγησε ότι ο τίτλος του, «Comedian», είναι ειρωνικός, ενώ ο ίδιος ο Cattelan ανέφερε ότι το έργο είναι ένα σατιρικό σχόλιο πάνω στη χρηματική αξία των έργων τέχνης και στον τρόπο με τον οποίο αποκτούν αξία, θέτοντας το ερώτημα «με ποια κριτήρια αποκτά ένα αντικείμενο αξία στον χώρο της τέχνης».
Η μπανάνα που χρησιμοποιήθηκε στη δημοπρασία αγοράστηκε από ένα υπαίθριο μανάβικο στη Νέα Υόρκη έναντι 35 σεντς. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο πωλητής δεν γνώριζε ότι ένα από τα φρούτα του θα πουληθεί σε τιμή χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την αρχική. Οι πλειοδοτήσεις προκάλεσαν επιπλέον ένταση λόγω της σχέσης τους με μια επενδυτική στρατηγική κρυπτονομίσματος, καθώς δύο πλειοδότες είχαν επενδύσει σε μια κρυπτονομισματική έκδοση που κυκλοφόρησε στο όνομα του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως memecoin για την αστάθειά του στην αγορά.
Ο τελικός νικητής της δημοπρασίας, ο Justin Sun, είναι ιδρυτής της Tron και είχε απασχολήσει παλαιότερα τις αρχές λόγω χειρισμών στα ψηφιακά νομίσματα. Παρότι κατηγορήθηκε για ανέντιμες τακτικές προώθησης και μη εγκεκριμένη πώληση κρυπτονομισμάτων, ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και συνεχίζει να επενδύει μεγάλα ποσά σε τέχνη και NFTs.
Ο Cattelan, γνωστός για τις σατιρικές του δημιουργίες, είχε παλιότερα τοποθετήσει μια τουαλέτα από χρυσό σε έκθεση στο Guggenheim και κάποτε είχε κολλήσει τον αντιπρόσωπό του με ταινία στον τοίχο μιας γκαλερί. Έχει συχνά εκφράσει την απογοήτευσή του για την αγορά τέχνης, λέγοντας ότι οι δημοπρασίες δεν ωφελούν τους καλλιτέχνες, οι οποίοι μετά την πρώτη πώληση συνήθως δεν έχουν μερίδιο από την αυξανόμενη αξία των έργων τους.
Η πώληση της μπανάνας ήταν η τελευταία από 10 έργα της δημοπρασίας, φέρνοντας συνολικά $16,5 εκατομμύρια, ενώ η εκτίμηση ήταν $12 εκατομμύρια. Η αγορά του έργου θεωρείται ριψοκίνδυνη από επενδυτική άποψη, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, όπως ο Michael Moses, έργα τέχνης που εστιάζουν στον εντυπωσιασμό δεν συνήθως αυξάνουν την αξία τους.
Διαβάστε επίσης
Bitcoin: Επόμενη στάση οι 100.000 δολάρια
Ναδάλ: Πόσα εκατομμύρια έβγαλε ο βασιλιάς της σκόνης
Motor Oil: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση