THEPOWERGAME
Εκτός κλουβιών θα εκτρέφονται ζώα και πτηνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2028 καθώς η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) υπερψήφισε την πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας 1,4 εκατομμυρίου Ευρωπαίων πολιτών και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη νομοθέτηση της σταδιακής κατάργησής τους έως το 2027.
Η απόφαση που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 39 υπέρ, τεσσάρων κατά και τριών απουσιών θεωρείται πρόκριμα για την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7-10 Ιουνίου, ενώ ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου να παρουσιάσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της. Ήδη, όμως, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην πρωτοβουλία τονίζοντας ότι η ευζωϊα των ζώων είναι στην καρδιά της νέας «πράσινης συμφωνίας» της Ένωσης.
Χρηματοδοτική στήριξη και κίνητρα στους πτηνοτρόφους
Με την απόφασή της η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ κρίνει επιβεβλημένο να ακολουθηθεί μία προσέγγιση ανά συγκεκριμένο είδος πτηνού και ζώου ώστε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του να διασφαλιστεί ότι τα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής (όπως είναι βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής και αχυρώνα) θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνει αναγκαία τη χρηματοδοτική στήριξη των πτηνοτρόφων και κτηνοτρόφων, την κινητροδότησή τους αλλά και την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και συμβουλευτικής προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη νέα εποχή για την εκτροφή ζώων και πτηνών στην ΕΕ.
Λήψη μέτρων και στα εισαγόμενα προϊόντα, διατήρηση της μικρής και μεσαίας φάρμας
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής θεωρούν ότι τα παραγόμενα στην ΕΕ προϊόντα ζωικής προέλευσης δεν θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τα εισαγόμενα κι ούτε θα υπάρξει μεταφορά της παραγωγής σε άλλα κράτη όπου τα στάνταρτ προστασίας εκτρεφόμενων ζώων και πτηνών θα είναι χαμηλότερα.
Η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ ωθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την ευζωία των ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό εισηγείται
-από τη μία και τα εισαγόμενα ομοειδή προϊόντα να συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας
-και από την άλλη την αναθεώρηση των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες στο θέμα αυτό.
Επιπρόσθετα, ζητεί από τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει την αναγκαιότητα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων να μην οδηγήσει σε συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες μεγάλες μονάδες – λόγω του υψηλού κόστους επένδυσης για τα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής. Γι’ αυτό κρίνει επιβεβλημένο εκτός από την περιβαλλοντική να αναδειχθεί και η κοινωνικο-οικονομική διάσταση της μετάβασης στα εναλλακτικά συστήματα.
Όλγα Κίκου: «Όλοι θέλουμε να μπει τέλος στη σκληρή πρακτική εγκλωβισμού εκατομμυρίων ζώων»
«Η απόφαση αποτελεί μία πρόσθετη επιβεβαίωση ότι, όπως οι πολίτες σ’ όλη την Ευρώπη, έτσι και οι νομοθέτες της ΕΕ επίσης θέλουν να μπει τέλος στη σκληρή πρακτική εγκλωβισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων παραγωγικών ζώων», δήλωσε η Ελληνίδα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της οργάνωσης «Compassion in World Farming», κα Όλγα Κίκου, η οποία είχε μιλήσει πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ μέρους της επιτροπής πρωτοβουλίας που συγκέντρωσε τις υπογραφές 1,4 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών για την κατάργηση των κλουβιών.
Επικροτώντας την απόφαση της Επιτροπής η κα Κίκου ανέφερε ότι «σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης και των δεσμεύσεων που ανάλαβαν οι Επίτροποι της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Ευρ. Επιτροπή για να παρουσιάσει την αναγκαία νομοθεσία το συντομότερο δυνατόν».