THEPOWERGAME
Πιθανές εμπορικές εισφορές κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκτροχιάσουν τα σχέδια χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά, μιλώντας στο συνέδριο Europlace που διεξάγεται στο Τόκιο
Οι πιθανοί δασμοί των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, όπου οι κίνδυνοι για την αύξηση των τιμών και την ανάπτυξη «μετατοπίζονται προς τα κάτω», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
«Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε στις 17 Οκτωβρίου να μειώσει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% – αυτή ήταν η τρίτη μείωση των επιτοκίων και δεν θα είναι η τελευταία», είπε.
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με το πώς μια πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδιά τους για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών με τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Ο Γερμανός ομόλογος του Βιλερουά Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η αναστάτωση θα μπορούσε να παρουσιάσει νέες προκλήσεις με τη μορφή υψηλότερου ή πιο ευμετάβλητου πληθωρισμού.
Η συζήτηση θα κορυφωθεί στην τελευταία απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ για το έτος, στις 12 Δεκεμβρίου. Ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να προβεί σε άλλη μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, η συμφωνία σχετικά με τον βαθμό και το μέγεθος των μελλοντικών κινήσεων είναι λιγότερο σίγουρη.
Ο Βιλερουά επανέλαβε στην ομιλία του στο Τόκιο ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό.
Οι μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν λέει ο Βιλερουά
«Κοιτάζοντας μπροστά, η πορεία είναι σαφής κατά την άποψή μου – θα πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον βαθμό περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», είπε. «Αλλά ο ρυθμός πρέπει να καθορίζεται από έναν ευέλικτο πραγματισμό: διατηρούμε πλήρη προαιρετικότητα για τις προσεχείς συνεδριάσεις μας».
Ο Βιλερουά δήλωσε επίσης ότι τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς της ευρωζώνης την Τετάρτη είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της ΕΚΤ.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η τελευταία άνοδος των μισθών που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης το τρίτο τρίμηνο είναι ένας κάπως οπισθοδρομικός δείκτης, που οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες επιδράσεις των προηγούμενων διαπραγματεύσεων στη Γερμανία», είπε. «Και είχε ήδη ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις μας του Σεπτεμβρίου».
Η έκθεση έδειξε ότι ένας βασικός δείκτης των μισθών της ευρωζώνης σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα από τότε που εισήχθη το κοινό νόμισμα το 1999.
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάστηκε 40 χρόνια για το μετρό
Κτηματολόγιο: Γιατί θα χάσουν τις προσφυγές οι ανάδοχοι του έργου των ψηφιοποιήσεων
Ποια είναι η πρόοδος της Ελλάδας κατά της κλιματικής αλλαγής