THEPOWERGAME
Τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου μέχρι το 2030 για μετατροπή της Motor Oil σε έναν ισχυρό διαφοροποιημένο ενεργειακό όμιλο, με παρουσία, εκτός από τη διύλιση και εμπορία καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στα δίκτυα φόρτισης και την κυκλική οικονομία, θα επαναλάβει σήμερα η διοίκηση, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.
Στην ανανεωμένη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου, ύψους τεσσάρων δισ., που είχε ανακοινωθεί προ διετίας, διατηρείται ο στόχος για λειτουργία μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW μέχρι το 2030 (από 859 MW σήμερα), για αξιοποίηση των ευκαιριών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που υπολογίζονται κοντά στα πέντε δισ. ευρώ, και για 4.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω της Incharge (από περίπου 1.550 στο τέλος εξαμήνου).
Τονίζεται, επίσης, πως προτεραιότητα της διοίκησης είναι η αύξηση των εσόδων του δικτύου των περίπου 1.500 πρατηρίων από τομείς πέραν των καυσίμων, με σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο καταστημάτων Smartshop, όπως η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της αλυσίδας Twenty4. Για τις σημαντικές επενδύσεις για το πρασίνισμα του διυλιστηρίου η διοίκηση τονίζει πως κάποιες από αυτές θα προχωρήσουν, υπό την προϋπόθεση πως θα αποδώσουν εντός πενταετίας και πως ενισχύουν πραγματικά την αποδοτικότητα και την ευελιξία του ομίλου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή εξελιγμένων βιοκαυσίμων, την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων (e-fuels) και τη μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου (CCS). Στο διυλιστήριο είναι ήδη υπό κατασκευή η μονάδα παραγωγής πολυπροπυλενίου (δυναμικότητας 160.000 τόνων ετησίως),που θα ολοκληρωθεί το 2025, καθώς και ο ηλεκτρολύτης για την παραγωγή υδρογόνου, ισχύος 30 MW (εξετάζεται η αύξηση δυναμικότητας στα 50 MW). Προωθείται, επίσης, αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας κατά 40.000 κυβικά μέτρα μέσα στο 2025, καθώς και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του ομίλου.
Μέσω του προγράμματος BlueMedο, ο όμιλος εξετάζει αυτήν την περίοδο αν θα προχωρήσει σε επένδυση για την παραγωγή 80.000 τόνων υδρογόνου ετησίως μέχρι το 2029 καθώς και 25.000 τόνων πράσινης μεθανόλης μέχρι την ίδια χρονιά. Εκτός BlueMed, στόχος είναι και η παραγωγή 200.000 τόνων βιοντίζελ και άλλων 250.000 τόνων εξελιγμένων βιοκαυσίμων ετησίως (αν αποφασιστεί η υλοποίηση της επένδυσης, όπως προαναφέρθηκε).
Οι ΑΠΕ και η μονάδα της Κομοτηνής
Στις ΑΠΕ η διοίκηση τονίζει πως η θυγατρική MORE είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Σήμερα έχει υπό ανάπτυξη ή σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης νέες μονάδες 1.134 MW. Στην παρουσίαση επισημαίνεται πως επιτεύχθηκαν κρίσιμα ορόσημα, όπως η εξασφάλιση διμερών συμβάσεων (PPAs) στα φωτοβολταϊκά των 600 MW, που αναπτύσσει ο όμιλος μαζί με τη ΔΕΗ, εξασφαλίστηκαν 51 MW έτοιμα προς κατασκευή στη Ρουμανία (φωτοβολταϊκό και μονάδα αποθήκευσης), προχωρούν τρία έργα αποθήκευσης στην Ελλαδα (144 MWh) και παράλληλα εξασφαλίστηκε πως ο όμιλος θα συμμετάσχει με τη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο υπεράκτιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης.
Προβλέπεται πως το 2027 θα έχουν διπλασιαστεί, στα 1.600 MW, οι εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ με σχετική ισορροπία μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών. Στόχος της διοίκησης είναι τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της MORE να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Economist: Πιθανή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2025
Αυτοί οι 5 σεφ κατέχουν τα σκήπτρα του αμερικανικού fine dining
Ταμείο Απανθρακοποίησης: Δύναμη πυρός 3 δισ. για το πρασίνισμα των νησιών