THEPOWERGAME
*** Πριν από μερικούς μήνες, το γεγονός θα θεωρούνταν σχεδόν… εξωπραγματικό. Ωστόσο, πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα σε σχέση με την Ιταλία, όχι μόνο στη δεκαετία, αλλά και στην τριακονταετία!
*** Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη (και η καλύτερη) απόδειξη ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιβάλλονται με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές. Σε σχέση με τις αντίστοιχες της ιταλικής.
*** Η δεύτερη μετάφραση του φαινομένου; Η Ελλάδα έχει βγει από το τούνελ της μεγάλης κρίσης. Και συμπεριφέρεται ως μια κανονική οικονομία. Με τις βεβαιότητες και τις αγωνίες μιας κανονικής χώρας.
*** Για να καταλάβετε, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά έχει διαμορφωθεί σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο και των 90 μονάδων βάσης. Και συνεχίζει.
*** Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κυπριακό, ιδιωτικό, πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει στα νότια προάστια της Αθήνας και πιθανόν εντός του χώρου της mega επένδυσης του Ελληνικού. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες.
*** Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Ότι κάποια από τα μεγάλα -και προνομιακά- οικόπεδά του, που πωλήθηκαν πρόσφατα, μπορεί και να αξιοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.
*** Δηλαδή να χτιστούν εκεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Το γεγονός, αν ισχύει, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τον ευρύτερο χώρο. Γιατί:
- ένας πανεπιστημιακός χώρος συμβάλλει στη γενικότερη αναβάθμιση, ενώ
- θα δίνει ζωή (και δουλειά) σε πλήθος άλλων επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εκεί.
*** Με την ευκαιρία, να αναφέρω εδώ πως ακούω ότι και άλλα deals ετοιμάζονται στο κομμάτι «ιδιωτική εκπαίδευση» στην Ελλάδα. Που δεν αφορούν μόνο ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά και ιδιωτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και (κυρίως) της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
*** Ήδη δύο μεγάλα τέτοια deals έχουν γίνει γνωστά, ενώ μαθαίνω ότι κυοφορούνται άλλα δύο. Όλα δείχνουν ότι τα ξένα funds, μετά την ιδιωτική υγεία, θα τοποθετηθούν «βαριά» και στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
*** Υπάρχει χώρος.
*** Στο στόχαστρο του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών λέγεται ότι θα βρεθεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας. Επειδή (μεταξύ άλλων) το κατασκευάζει η ρωσική Rostarum.
*** Αλλά κι επειδή, απ’ ό,τι ακούω, η Άγκυρα άναψε πράσινο φως ώστε να αγορασθούν κρίσιμα εξαρτήματα -για την κατασκευή και λειτουργία του- από την Κίνα. Δηλαδή, διπλό το κακό.
*** Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Γιατί στην Τουρκία επικρατεί προβληματισμός για τα πρόσωπα που έχει μέχρι στιγμής διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε καίρια πόστα.
*** Κυρίως γιατί οι επιλογές του προέδρου Τραμπ δείχνουν έντονη στήριξη του Ισραήλ. Κι αυτό αιφνιδίασε το πολιτικό και διπλωματικό κατεστημένο της Άγκυρας. Που δεν το περίμενε, τουλάχιστον σ’ αυτόν τον βαθμό.
*** Εν τω μεταξύ, και σε σχέση µε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αν και δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν σηματοδοτεί το τέλος των προσπαθειών για την προσφυγή στη Χάγη, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.
*** Όλα δείχνουν ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί. Μάλιστα, όπως λέγεται στο παρασκήνιο, αυτή ήταν πρόταση της Άγκυρας.
*** Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι στον απόηχο φυσικών καταστροφών, η ΝΔ καταγράφει σχεδόν πάντα μια δημοσκοπική κάμψη της τάξης του 2% περίπου, την οποία πάντως κατά κανόνα «απορροφά» στη συνέχεια. Το ίδιο προσδοκάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα γίνει και φέτος. Προσεχώς…
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάστηκε 40 χρόνια για το μετρό
Κτηματολόγιο: Γιατί θα χάσουν τις προσφυγές οι ανάδοχοι του έργου των ψηφιοποιήσεων
Ο Μερτς και τα σενάρια για comeback της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία