THEPOWERGAME
Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε στο COP29 το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), το οποίο αναμένεται να μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε τα σημαντικά οφέλη του GREGY.
Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY θα μεταφέρει πράσινη, με ανταγωνιστικούς όρους ενέργεια, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση με θέμα «Η αξιοποίηση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Μεσογείου», ο κ. Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης, ανέλυσε διεξοδικά στο διεθνές ακροατήριο τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα, μέσα από το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Όπως τονίστηκε, το GREGY θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο, προσφέροντας διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για τη χώρα μας και ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού.
Στην εκδήλωση, στην οποία την εναρκτήρια εισαγωγική ομιλία έκανε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμμετείχαν στο πρώτο πάνελ η κ. Ditte Juul Jørgensen, γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο υφυπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου, Dr Ahmed Mohina, και στο δεύτερο πάνελ, μαζί με τον κ. Καρύδα, η κ. Walburga Hemetsberger, CEO της SolarPower Europe, η κ. Aida Sitdikova, επικεφαλής του τομέα ενέργειας για την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), και ο κ. Andrew McDowell, director general της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
Πράσινη ενέργεια, μείωση ενεργειακού κόστους, νέες βιομηχανικές επενδύσεις
Το GREGY θα προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από τα 9,5GW έργων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με φθηνή πράσινη ενέργεια, που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας με καθαρή ενέργεια. Παράλληλα, θα δώσει κίνητρο ανάπτυξης νέων βιομηχανικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως τα μεγάλης κλίμακας ενεργοβόρα Data Centers, θα οδηγήσει στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και στη δημιουργία μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Το έργο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), καθώς και στον κατάλογο με έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μεταφέρει συνεχή και πράσινη ενέργεια με ανταγωνιστικούς όρους, της οποίας μέρος θα καταναλώνεται στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία, μέρος της θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης και μέρος της θα κατευθύνεται στις γειτονικές χώρες της ΕΕ. Η πράσινη ενέργεια του GREGY αναμένεται να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, επιτυγχάνοντας μια μείωση εκπομπών CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Διαβάστε επίσης
Fais Group: Κερδίζει μερίδια και ποντάρει στα ισχυρά brands
Goldman Sachs: Γιατί θα φτάσει ο χρυσός τα 3.000 δολάρια
Ρεύμα: Διατηρείται η πίεση στις τιμές χονδρικής