THEPOWERGAME
Φωτιά πήραν στο εννεάμηνο του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφτασαν στα 341,64 εκατ. ευρώ, έναντι 281,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 21,19%.
Εάν συνυπολογισθούν τα έσοδα από τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές (170,12 εκατ. ευρώ), το ποσό που εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 511,7 εκατ. ευρώ.
Ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η αγορά έχει περιθώρια σημαντικής ανόδου, κάτι που θα φανεί στα προσεχή χρόνια. Σημειώνουν δε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ωθήσει περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων, προσελκύοντας περισσότερους ξένους επενδυτές.
Εν τω μεταξύ, από τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων προκύπτει ότι η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει αρκετά, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα, καταγράφεται κλείσιμο της ψαλίδας στις πωλήσεις νέων και παλαιών ακινήτων.
Όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, με τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος να φτάνει τις 99,7 μονάδες, πολύ κοντά στο ανώτερο σημείο των 102,2 μονάδων που είχε φτάσει το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ο ίδιος δείκτης είχε κατρακυλήσει στις 58,9 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2017, την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Στην πρώτη θέση των αγοραπωλησιών ακινήτων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, με 4.586 μεταβιβάσεις ακινήτων και τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα 383,6 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι εμπορικές τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντικειμενικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πώληση διαμερίσματος 213 τετραγωνικών, πρώτου ορόφου στο Κολωνάκι, με ημερομηνία κατασκευής το 1953, το οποίο πωλήθηκε έναντι 1,8 εκατ. ευρώ. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 8.450 ευρώ το τετραγωνικό, όταν η αντικειμενική αξία στην περιοχή είναι 4.250 ευρώ. Στη Γλυφάδα ακίνητο κατασκευής 246 τετραγωνικών, του 2012, στον τέταρτο όροφο, πωλήθηκε έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, με την εμπορική τιμή στα 6.533 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν η αντικειμενική είναι στα 4.250 ευρώ. Αντίστοιχα, στα Εξάρχεια ένα διαμέρισμα 119 τμ. του 4ου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1967 πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται στο να κρατήσει παγωμένες τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2025. Ωστόσο, αναμένεται να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε περίπου 2.300 περιοχές, καταλαμβάνοντας όλη την επικράτεια.
Διαβάστε επίσης
“Κόκκινο” πανί το Airbnb στην Ευρώπη: Δολιοφθορές και αντιδράσεις
Χριστούγεννα 2024: Ποιοι προορισμοί είναι ήδη sold out
Ξηρασία και πλημμύρες πλήττουν υποδομές: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα