THEPOWERGAME
Η Γερμανία ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, μετά από τις αρχικές αντιδράσεις, αναφέρει δημοσίευμα του The Defense Post, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
Η Γερμανία εγκρίνει την πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία μετά την αρχική άρνηση. Ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης
Μια υπεύθυνη υπηρεσία για πωλήσεις έλαβε εντολή να επισπεύσει την πιθανή πώληση 40 τζετ, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
«Οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται σχετικά με την προμήθεια του αεροσκάφους Eurofighter Typhoon, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής μας Αεροπορίας», ανέφερε το πρακτορείο που επικαλείται την πηγή.
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι το Βερολίνο είχε άρει την αντίθεσή του στην πώληση Eurofighter χάρη στις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Οι τρεις χώρες είναι μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter που κατασκευάζει το αεροσκάφος μαζί με τη Γερμανία. Το Eurofighter θεωρείται ως μια ενδιάμεση λύση για τις τουρκικές στρατιωτικές ανάγκες έως ότου το υπό ανάπτυξη πέμπτης γενιάς Kaan είναι έτοιμο για επιχειρήσεις.
Η απροθυμία του Βερολίνου σχετικά με την πώληση αφορούσε μια σειρά από τουρκικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του Ισραήλ από την Άγκυρα, των επιθέσεων κατά των Κούρδων της Συρίας και της προμήθειας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
Όπως σημειώνει το Defense Post, η Άγκυρα άρχισε αρχικά να επιδιώκει τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη πέρυσι ως αντιστάθμισμα σε ενδεχόμενη αποτυχία στην πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ. Το F-16, με τη σειρά του, επιδιώχθηκε από την Τουρκία μετά την αποπομπή της από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400. Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία εξασφάλισε την πώληση των F-16 μαζί με την αγορά 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Το δυτικό αεροσκάφος θεωρείται μια προσωρινή λύση για τις τουρκικές στρατιωτικές ανάγκες μέχρι να είναι έτοιμο για επιχειρήσεις το υπό ανάπτυξη αεροσκάφος πέμπτης γενιάς TAI Kaan, σημειώνει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης
Στις 5 Δεκεμβρίου η προκήρυξη για τα έργα της Θεσσαλίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ
ΔΥΠΑ: Το σχέδιο για 150.000 νέες θέσεις εργασίας
Ξηρασία και πλημμύρες πλήττουν υποδομές: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα