THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο, επικαλούμενη την ανάγκη για προληπτική διαχείριση κινδύνου, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της τελευταίας της απόφασης. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η υποχώρηση του πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο ενίσχυσαν το επιχείρημα για άμεση μείωση επιτοκίων. Σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης, η κίνηση δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού τα επιτόκια θα παρέμεναν σε επίπεδα που ενισχύουν τη μείωση του πληθωρισμού.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στην ανάλυση των δεδομένων, η ΕΚΤ διαπίστωσε πως η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνεται, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να συγκλίνει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτή η ενίσχυση της αποπληθωριστικής τάσης επιβεβαιώθηκε από σημάδια μείωσης του πληθωρισμού στις υπηρεσίες και την εγχώρια αγορά. Παρά τις απόψεις ορισμένων μελών για αναμονή μέχρι την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, εντέλει υποστήριξαν τη μείωση λόγω των αυξημένων κινδύνων από πιθανή καθυστέρηση.
Η ΕΚΤ τονίζει την ανάγκη για «πλήρη προσαρμοστικότητα» σε μελλοντικές αποφάσεις και αποφυγή προσδιορισμού συγκεκριμένου επιτοκιακού μονοπατιού. Η στρατηγική της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να βασιστεί στα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και την εξέλιξη της οικονομικής επιβράδυνσης. Σχετικά με την οικονομία, η ανάλυση υποδεικνύει ανάμεικτα μηνύματα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε θετική έκπληξη, ενώ οι έρευνες PMI για τον Σεπτέμβριο έδειξαν αδυναμία.
Η αναφορά έθιξε την αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης, πιθανόν λόγω υψηλών επιτοκίων που αποτρέπουν την κατανάλωση και την αβεβαιότητα για τις φορολογικές πολιτικές. Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αλλά παρατηρείται επιβράδυνση στη ζήτηση εργατικού δυναμικού, ενώ η ανεργία παραμένει σταθερά χαμηλή στο 6,4%. Ωστόσο, σε κάποιες χώρες εμφανίζεται τάση μείωσης της απασχόλησης, υποδηλώνοντας πιθανή επίδραση στην αγορά εργασίας.
Διαβάστε επίσης
Επίδομα θέρμανσης 2024: 23 ερωταπαντήσεις από την ΑΑΔΕ
Κατάρ: Ένα διαμάντι οδήγησε στα δικαστήρια τη βασιλική οικογένεια
Ρεύμα: Σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh η χονδρική τιμή