THEPOWERGAME
Φτερνίζεται η Γερμανία, συναχώνεται η Ανατολική Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες ανατολικές οικονομίες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με τα απόνερα της κρίσης, οικονομικής και πολιτικής, που ταλανίζει τη Γερμανία και πασχίζουν να βρουν αντίβαρα στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Στην Ανατολική Ευρώπη οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής βασίστηκαν στην εσωτερική ζήτηση ως σωσίβιο για να παραμείνουν στη ζωή το τρίτο τρίμηνο, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει την ύφεση, ως ο κύριος εμπορικός εταίρος τους,
Η οικονομία της Ρουμανίας αναπτύχθηκε κατά 1,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη. Αυτό είναι μικρότερο από τη μέση εκτίμηση 1,6% σε έρευνα του Bloomberg, παρά τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για υποδομές και κοινωνικές παροχές.
Τα τριμηνιαία στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμειναν αμετάβλητα, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας της Μαύρης Θάλασσας μόλις απέφυγε την ύφεση, ενώ στην Πολωνία, η οικονομία πιθανότατα έχασε την άνοδο σε σύγκριση με ένα ισχυρότερο δεύτερο τρίμηνο.
«Η Ρουμανία έχει δει ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι οι περιφερειακές της τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική παραγωγή να επηρεάζεται λιγότερο από τους κραδασμούς του Covid-19 και την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε πριν ο Κέβιν Ντάλι, οικονομολόγος της Goldman Sachs με έδρα το Λονδίνο. κυκλοφόρησαν τα στοιχεία.
«Αναμένουμε ότι η ετήσια ανάπτυξη θα είναι 1,3% φέτος – αν και αναμένουμε υψηλότερη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο λόγω της μεγάλης ώθησης ανάπτυξης από τη χαλαρή δημοσιονομική στάση της Ρουμανίας».
Η οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας πιθανότατα επηρεάστηκε από μια σοβαρή ξηρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές της που οδηγούνται από αυτοκίνητα. Αντιμέτωπη με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κόστος δανεισμού σταθερό στο 6,5% στις προηγούμενες συνεδριάσεις της.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που θα έχουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα και του επόμενου μήνα στις τιμές και στην οικονομία, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν πιθανές αυξήσεις φόρων για να περιοριστεί ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 7% της οικονομικής παραγωγής φέτος.
Αντιμέτωπες με την ύφεση ορισμένες ανατολικές οικονομίες της ΕΕ ελέω Γερμανίας
Η περιφερειακή εικόνα είναι μικτή αφού η οικονομία της Ουγγαρίας του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εισήλθε απροσδόκητα σε ύφεση, καθώς η εγχώρια κατανάλωση δεν κατάφερε να αναπληρώσει τη βαθιά ύφεση της βιομηχανικής παραγωγής. Η συρρίκνωση κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο, ακολούθησε μια άλλη συρρίκνωση 0,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σηματοδοτώντας μια νέα ύφεση από τις αρχές του περασμένου έτους.
Η οικονομία της Τσεχίας αναπτύχθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών συνέχισε να ανακάμπτει, αλλά οι εξαγωγές παρέμειναν αδύναμες.
Η οικονομική ανάπτυξη της Πολωνίας αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 2,9% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 3,2% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Τα στοιχεία έρχονται μετά από μια απροσδόκητη πτώση στις λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, η οποία πυροδότησε εκκλήσεις για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποβάθμισαν τον αντίκτυπο της πτώσης των πωλήσεων στις αποφάσεις τους, με ορισμένους μάλιστα να καθυστερούν τις προοπτικές χαλάρωσης λόγω της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει ορίσει το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους στο 5,5% του ΑΕΠ, ελπίζοντας ότι η οικονομία θα επιταχυνθεί κατά 3,9%.
Ο αμυντικές δαπάνες στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία
Κι όλα αυτά την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε έναν νέο κύκλο αμυντικών δαπανών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Εσθονία επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, αντικαθιστώντας παλαιότερα σοβιετικά συστήματα και ενισχύοντας τις αμυντικές τους δυνατότητες.
Όπως γράφει το Bloomberg, ο πρόεδρος της Σλοβακίας χαρακτήρισε «συγκινητική στιγμή» την προσγείωση των πρώτων νεοαγορασθέντων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του τον Ιούλιο. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας χαρακτήρισε μια παραγγελία για ελικόπτερα Απάτσι μετασχηματιστική. Στο Βουκουρέστι, διαφημιστικές πινακίδες διακηρύσσουν με υπερηφάνεια ότι τα αμερικανικά F-35 «κατασκευάζονται για τη Ρουμανία».
Δεν υπάρχει έλλειψη ενθουσιασμού στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για το στρατιωτικό υλικό στις μέρες μας. Μαζί, 14 κράτη μέλη έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πτώση του κομμουνισμού. Μόνο φέτος ανέρχονται σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, οι παραγγελίες για αεροσκάφη, ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα έχουν αποκαλύψει πόσα περισσότερα πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στην πιο επικίνδυνη περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους. Ωστόσο, πρόκειται για ένα κλάσμα μόνο από αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με συνεντεύξεις κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων. Στη συνέχεια, αυτός ο νέος εξοπλισμός απαιτεί προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, είπαν.
Δεν είναι ότι η υπόλοιπη Ευρώπη ξόδευε μεγάλα ποσά. Όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ καυτηρίαζε τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ επειδή βασίζονταν υπερβολικά στη χώρα του.
Το 2021, το έτος πριν από την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ηπείρου μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο πληρούσε τον στόχο του 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που είχε θέσει η συμμαχία.
Κατά την πρώτη του ημέρα ως νέος αρχηγός του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ο Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο και να καλύψουν τα κενά.
Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ παρακινήθηκε για πρώτη φορά να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια ανέβασε ταχύτητα.
Η Εσθονία, για παράδειγμα, ξόδεψε τους τελευταίους 18 μήνες περισσότερα από ό,τι τα προηγούμενα 30 χρόνια, δήλωσε ο Magnus-Valdemar Saar, επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της χώρας της Βαλτικής.
Παρόλα αυτά, οι επικριτές λένε ότι η Ανατολική Ευρώπη πραγματοποιεί τελικά μόνο τις επενδύσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τότε που οι πρώτες από τις χώρες αυτές εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1999. Αντ’ αυτού, βασίστηκαν στους δυτικούς συμμάχους, ενώ οι κυβερνήσεις έστρεψαν την προσοχή τους σε πιο δημοφιλείς δαπάνες για τη βελτίωση πραγμάτων όπως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, οι μεταφορές και η στέγαση.
Διαβάστε επίσης
Reuters: Ο Τραμπ ετοιμάζει μαζικές απολύσεις στο Πεντάγωνο
Κατάρ: Ένα διαμάντι οδήγησε στα δικαστήρια τη βασιλική οικογένεια
Enterprise Greece: 9 λόγοι για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ΑΠΕ