THEPOWERGAME
Υπάρχουν έξι λέξεις που, ενώ μοιάζουν αθώες, θα μπορούσαν να σας κάνουν να πέσετε θύμα των χάκερς, αν τις αναζητήσετε στο Google, ειδικά… αν έχετε μια γάτα Βεγγάλης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ένας όρος αναζήτησης έχει καταληφθεί από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Η πληκτρολόγηση των λέξεων «Are Bengal cats legal in Australia» στο Google έδωσε αποτελέσματα στην κορυφή της αναζήτησης που ήταν δυνητικά καταστροφικά για τους χρήστες.
Οι χάκερς είχαν δημιουργήσει ψεύτικους ιστότοπους που όσοι έκαναν κλικ σε αυτούς θα κατέβαζαν κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως malware, στον υπολογιστή.
Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία και διαπιστευτήρια σύνδεσης και επίσης να δώσει στους χάκερς απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή.
Η μολυσμένη συσκευή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάπλωση του ιού σε άλλους. Αυτό το λεγόμενο «poisoning» των αποτελεσμάτων αναζήτησης ανακαλύφθηκε από ειδικούς της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Sophos.
Ο όρος αναζήτησης που υποκλέπτεται είναι πολύ εξειδικευμένος, συχνά με μόνο λίγες χιλιάδες αναζητήσεις, αλλά αποτελεί παράδειγμα της ευρύτερης τεχνικής του «SEO [search engine optimisation] poisoning». Οι χάκερς στοχεύουν σε αυτούς τους όρους, καθώς υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός για να πάρουν ένα κορυφαίο αποτέλεσμα από ένα αίτημα αναζήτησης.
Ο Σον Γκάλαχερ, ερευνητής κυβερνοασφάλειας στη Sophos, δήλωσε: «Αυτό είναι μια ευκαιρία [για τους χάκερς]. Μπορούν να πουν: “Εντάξει, θα φτιάξω έναν ιστότοπο που φαίνεται να απαντά σε αυτή την ερώτηση και θα τον χρησιμοποιήσω για κακόβουλους σκοπούς”».
Ο Γκάλαχερ σημείωσε, ειρωνικά, ότι οι γάτες Βεγγάλης είναι «πολύ επικίνδυνες», προσθέτοντας: «Έτσι, δεν είναι και πολύ αγαπητές στην Αυστραλία».
Η Sophos δήλωσε ότι το SEO poisoning υπήρχε από το 2020, αλλά «έχουμε δει συνεχή ανάπτυξη αυτής της προσέγγισης για την αρχική παραβίαση, με αρκετές μαζικές εκστρατείες που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική το τελευταίο έτος».
Οι χάκερς έχουν επίσης προσπαθήσει να υποκλέψουν αναζητήσεις για δημοφιλή λογισμικά όπως το Blender 3D, ένα πρόγραμμα γραφικών, το Photoshop, εργαλεία χρηματοοικονομικών συναλλαγών και προγράμματα που παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές.
Για να αποφύγετε το «poisoning», ελέγξτε τη διεύθυνση του ιστότοπου πριν κάνετε κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης. Να είστε καχύποπτοι με ορθογραφικά λάθη ή ασυνήθιστα ονόματα και με ιστότοπους που προτρέπουν σε απροσδόκητες λήψεις ή ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες. Διατηρείτε το πρόγραμμα περιήγησης και το λειτουργικό σας σύστημα ενημερωμένα, καθώς η τελευταία έκδοση θα προσπαθήσει να αποκλείσει τα τελευταία γνωστά κενά που εκμεταλλεύονται οι χάκερς.
Διαβάστε επίσης
Metlen: Κατασκευάζει 3 φωτοβολταϊκά έργα 160 MW στην Ισπανία
Πώς η Σάλμα Χάγιεκ επαναπροσδιορίζει τη φιλανθρωπία
Μπαταρίες: Οι ανησυχίες της αγοράς και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα