THEPOWERGAME
Κεφάλαια 25 εκατ. δολ., με βασικό επενδυτή το venture capital fund της Silicon Valley, Andreessen Horowitz, κατάφερε να σηκώσει η Pantheon AI, η startup που ίδρυσαν μόλις το 2023 ο Έλληνας Γεώργιος Κοντομηνάς, David Mace και ο Tiger Sun. Με τη χρηματοδότηση, η εταιρεία με το ελληνικό DNA βγαίνει από το λεγόμενο «stealth mode» και εισέρχεται στην αγορά με στόχο να εξελιχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στο proptech και να επαναπροσδιορίσει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τη δύναμη του AI.
Με υπόβαθρο στην τεχνητή νοημοσύνη από διάσημα ιδρύματα όπως το Stanford AI Lab, το Facebook, το Caltech και η IBM Watson, οι ιδρυτές ξεκίνησαν με αρχικό όραμα να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες που παραδοσιακά επιβαρύνουν τους αρχιτέκτονες. Η Pantheon συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες με τις παραδοσιακές δεξιότητες της αρχιτεκτονικής, για να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που εξοικονομούν χρόνο και ενισχύουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα.
Διαφέρει δε από άλλες πλατφόρμες, καθώς δεν πουλάει λογισμικό στους αρχιτέκτονες αλλά απευθύνεται κατευθείαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων και developers. «Οι αρχιτέκτονες έχουν πολύ καλή εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά επί του παρόντος είναι περιορισμένος στον χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν σε δημιουργική δουλειά, λόγω του όγκου των επαναλαμβανόμενων εργασιών που συνεπάγεται αυτή τη στιγμή η δουλειά τους» αναφέρει το fund Andreessen Horowitz, εξηγώντας γιατί επένδυσε στη startup με τις ελληνικές καταβολές.
Επέκταση για την Pantheon AI σε οικιστικά projects
Η Pantheon AI ξεκίνησε το ταξίδι της μόλις προ ενός έτους, εστιάζοντας στα κτίρια γραφείων και πλέον είναι έτοιμη να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε οικιστικά projects, τουριστικές μονάδες, αλλά και άλλους τύπους κτιρίων. Η εταιρεία, που στοχεύει να επεκταθεί περαιτέρω στις ΗΠΑ, έχει αναπτύξει ιδιόκτητη τεχνολογία, που δημιουργεί επεξεργάσιμα τρισδιάστατα μοντέλα, αποτυπώνοντας τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ενός κτιρίου -από τοίχους μέχρι στοιχεία δωματίου όπως ντουλάπες- επιτρέποντας γρήγορες επαναλήψεις ενός σχεδίου.
Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο επιταχύνει τον χρόνο ενός project, αλλά διασφαλίζει επιπλέον ότι η όλη διαδικασία του σχεδιασμού παραμένει στιβαρή και αισθητικά ευχάριστη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί η Pantheon AI: αντί να πουλάει άδειες λογισμικού σε αρχιτέκτονες, παρέχει τις υπηρεσίες της (SaaS) απευθείας σε προγραμματιστές, σε ιδιοκτήτες ακινήτων και σε κατασκευαστές, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένες λύσεις έτοιμες προς χρήση.
Τρισδιάστατα μοντέλα από την Pantheon AI
Η προσέγγιση της Pantheon βασίζεται σε μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων κτιρίων με απόλυτη πιστότητα, λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική και τις λεπτομέρειες σχεδίασης, όπως οι τοίχοι, τα δωμάτια και τα υλικά. Αυτά τα μοντέλα δεν είναι απλά οπτικοποιήσεις, αλλά συμμορφώνονται με τους τοπικούς οικοδομικούς κανονισμούς και είναι άμεσα έτοιμα για υλοποίηση, επιταχύνοντας τον χρόνο παράδοσης χωρίς να μειώνεται η ποιότητα.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Pantheon είναι η εξοικονόμηση χρόνου για τους αρχιτέκτονες. Μέσω της αυτοματοποίησης των επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων καθηκόντων, όπως η σχεδίαση τοίχων και γραμμών σε λογισμικά όπως το AutoCAD και το Revit, οι αρχιτέκτονες μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές διαδικασίες. Η AI αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαχείρισης των δεδομένων, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να παραδώσουν τις υπηρεσίες τους πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
«Με την Pantheon, οι developers και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον στα χέρια τους ένα εργαλείο που αλλάζει το τοπίο της κατασκευής, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε μικρότερο χρόνο. Το όραμα της εταιρείας δείχνει πως το AI δεν περιορίζεται μόνο στον ψηφιακό χώρο, αλλά μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και στον φυσικό κόσμο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στον τομέα των κατασκευών και της αρχιτεκτονικής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το fund της Andreessen Horowitz.
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων
Τηλεπικοινωνίες: Αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα δίκτυα για το 2024
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας