THEPOWERGAME
«Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί γεωπολιτικός κόμβος στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, συνδέοντας τη χώρα με άλλες ηπείρους και βοηθώντας τους γείτονές μας» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ. Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, βρίσκεται στο Μπακού για τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Η παρουσία της Ελλάδας σε αυτή τη σύνοδο επιδιώκει να εδραιώσει τον ρόλο της χώρας μας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει μια εικόνα εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών» είπε η κα Σδούκου.
«Σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώνονται σε αυτή την ετήσια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι το Ντουμπάι είχε μία επισκεψιμότητα ρεκόρ. Περίπου 100.000 άνθρωποι ήρθαν. Φέτος είναι περίπου 40.000 μέχρι τώρα» σημείωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ αναφερόμενη στην ελληνική παρουσία είπε: «Η δική μας παρουσία, όπως αναφέρατε, είναι σε ανώτατο επίπεδο. Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο θα μιλήσει στη διάσκεψη. Επίσης, αρκετοί υπουργοί, Έλληνες υπουργοί είναι στην εθνική αντιπροσωπεία και επίσης η Ελλάδα για δεύτερη φορά φέτος έχει το δικό της χώρο, το δικό της περίπτερο, στο οποίο θα φιλοξενήσουμε πλήθος εκδηλώσεων».
Μιλώντας για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες των κρατών, εκπρόσωποι εταιρειών και η κοινωνία των πολιτών ανέφερε ότι επιδίωξη είναι «να ληφθούν και φέτος αποφάσεις και ισχυρότερες δεσμεύσεις κάθε χρόνο και πιο έντονη πίεση για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, έτσι ώστε να ληφθούν περισσότερα μέτρα και περισσότερες πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις γι’ αυτό το υπαρξιακό πλέον ζήτημα, που επηρεάζει τη ζωή, την οικονομία, την καθημερινότητά μας».
Για τις δυσκολίες στην παγκόσμια χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών πολιτικών
Σε ερώτηση για τις δυσκολίες στην παγκόσμια χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών πολιτικών, η κ. Σδούκου ανέφερε: «Οι πλούσιες χώρες, ως οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, οφείλουν να συνεισφέρουν, όμως το ζήτημα παραμένει ακανθώδες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν οικονομική στήριξη από τις ανεπτυγμένες, οι οποίες συχνά επικαλούνται δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά όλοι αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή και πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα».
«Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο στόχος της διατήρησης της υπερθέρμανσης στους 1,5°C είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Σήμερα, με τα υπάρχοντα μέτρα, βαδίζουμε προς μια υπερθέρμανση 3,1°C, γι’ αυτό χρειάζονται ισχυρότερες δράσεις» ανέφερε σχολιάζοντας τη δυσκολία επίτευξης των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Σχετικά με την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, η κ. Σδούκου εξήγησε: «Η πρόσφατη άνοδος της τιμής χονδρικής οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές λόγω έλλειψης ανέμου και ηλιοφάνειας, σε συνδυασμό με αυξημένη ζήτηση εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών. Πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη».
Και όπως επισήμανε, παρόλο που υπάρχει απότομη αύξηση στη χονδρική, «η Ελλάδα έχει την 4η φθηνότερη τιμή χονδρικής».
Διαβάστε επίσης
Αγορά κατοικίας: Τέταρτη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα
Metlen: Κατασκευάζει 3 φωτοβολταϊκά έργα 160 MW στην Ισπανία
Πάνω από τα 200 ευρώ ανά ΜWh η χονδρική τιμή ρεύματος