THEPOWERGAME
Η Bank of America (BofA) προχώρησε στην αναβάθμιση της μετοχής της Alpha Bank σε «buy» από «ουδέτερη» σύσταση, ενώ παράλληλα αύξησε την τιμή στόχο από τα 1,79 στα 2,06 ευρώ.
Σύμφωνα με οίκο, μετά από μια σημαντική υστέρηση έναντι των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών από τις αρχές του έτους (άνοδος 2% έναντι άνω του 20% για τις υπόλοιπες) η μετοχή της Alpha είναι έτοιμη να καλύψει το χαμένος έδαφος δεδομένου: 1) του σταθερού προς αυξανόμενο ROTE, των συμπαγών καθαρών εσόδων από τόκους και της ανθεκτικότητας εν μέσω της επιτάχυνσης των μειώσεων των επιτοκίων, 2) της βελτίωσης καθαρής ταμειακής θέσης, 3) της μείωσης του δείκτη NPE 4) και μιας άκρως ελκυστικής απόδοσης περίπου 10% το 2025 με βελτιωμένο δείκτη CET1 και ταχύτερη απόσβεση DTC.
Η τοποθέτηση παραμένει χαμηλή, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, ήτοι με δείκτη P/E στο 5x για το 2025, με P/TBV στο 0,5x για ROTE 10%.
Ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα προσαρσμένα κέρδη ανά μετοχή κατά 7% – 10% το 2024 – 2026, εν μέρει λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (2% – 3%). «Δεν αναμένουμε τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξηθούν στο βαθμό που καθοδηγεί η διοίκηση της Alpha, αλλά εκτιμούμε πως θα υπάρξει σταθερότητα έναντι των ομοτίμων καθώς: 1) υπάρχουν πλέον περισσότερες ενδείξεις ότι η πιστωτική επέκταση δεν είναι τόσο περιορισμένη, 2) η Alpha έχει τη χαμηλότερη ευαισθησία στα καθαρά έσοδα από τόκους, ήτοι στα 12 εκατ. ευρώ για κάθε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης 3) η απώλεια θα είναι περιορισμένη σε αυτά δεδομένης της αρνητικής καθαρής θέσης σε μετρητά.
Η BofA σημειώνει πως η καθαρή ταμειακή θέση της Alpha εξακολουθεί να είναι αρνητική, αλλά έχει βελτιωθεί σημαντικά. Περαιτέρω βελτίωση θα απαιτήσει μια υψηλότερη αύξηση των καταθέσεων, αλλά με τους τρεχούμενους να αυξάνονται εκ νέου (αύξηση 2% σε τριμηνιαία βάση) και το κόστος των προθεσμιακών να μειώνεται, το ζήτημα δείχνει αρκετά διαχειρίσιμο.
Κάποια καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο με ακόμη 1 δισ. ευρώ προς το τέταρτο τρίμηνο καθησυχάζουν ότι δεν υφίστανται κάποια πίεση στον ισολογισμό. Επιπλέον, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερος έναντι των ομοτίμων, ο δείκτη NPE της Alpha αναμένεται να κλείσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 4% φέτος (έναντι 6% στα τέλη του 2023) μετά από μια ακόμη πώληση χαρτοφυλακίου NPEs προς τα τέλη του έτους. Τα επίπεδα κάλυψης βελτιώνονται επίσης σταδιακά, φτάνοντας στο 48% στο τρίτο τρίμηνο, έναντι 45% στα τέλη του 2023.
Μετά τα νέο οδικό χάρτη απόσβεσης DTC, η BofA εκτιμά ότι η Alpha θα αυξήσει τα payouts για τη φετινή και την επόμενη χρήση στο 40% και 50% αντίστοιχα. Μέρος της επιβράβευσης των μετόχων είναι πιθανό να λάβει τη μορφή buyback, αυξάνοντας έτσι τα EPS (κέρδη ανά μετοχή). Ο δείκτης CET1 ενισχύεται στο 17,1% pro forma για την πώληση της οντότητας στη Ρουμανία, ενώ δεν υπάρχουν ανάγκες έκδοσης τίτλων για την ενίσχυση των MREL πέραν της αναχρηματοδότησης. Η Alpha «χτίζει» το CET1 πιο γρήγορα (έναντι Eurobank και Εθνικής), δίνοντας άφθονο χώρο για τα DTA που θα συμπεριληφθούν στο CET1 (έως 10%).
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων
Τηλεπικοινωνίες: Αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα δίκτυα για το 2024
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας