THEPOWERGAME
Η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της να μην πληρώσει λύτρα σε bitcoin που ζητούν οι χάκερς που εγκατέστησαν μια εβδομάδα πριν κακόβουλο λογισμικό σε ορισμένους τομείς του συστήματος υγείας.
Γι’ αυτόν τον λόγο προειδοποίησε τους πολίτες πως μπορεί να διαρρεύσουν προσωπικά ιατρικά δεδομένα. Αν και οι χάκερς παρέδωσαν το «κλειδί αποκωδικοποίησης» χωρίς να λάβουν τα λύτρα, εξακολουθούν να απειλούν με τα στοιχεία ασθενών. «Η κλοπή και διαρροή αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα απεχθές έγκλημα», ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση, η οποία σε αυτή τη φάση αποκαθιστά τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ακανθώδες θέμα για κυβερνήσεις και εταιρείες καθώς οι χάκερς είτε ενεργούν προς όφελος αντίπαλων κρατών, είτε αυτοβούλως για να διεκδικήσουν λύτρα.
Η περίπτωση της Colonial Pipeline
Τελικά ακόμη και η Colonial Pipeline, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να καταβάλει λύτρα 5 εκατ. δολαρίων καθώς η κυβερνοεπίθεση εναντίον της προκάλεσε μεγάλες ελλείψεις καυσίμων σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
Πίσω από την επίθεση αυτή κρύβονταν η DarkSide που εκτιμάται πως έχει εισπράξει συνολικά 90 εκατ. δολάρια μέσα σε εννέα μήνες από κυβερνοεπιθέσεις σε 47 θύματα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Elliptic. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήδη έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά κριτήρια στην πώληση λογισμικών συστημάτων στο ομοσπονδιακό κράτος.
Στην Αυστραλία, ο υπουργός εθνικής ασφάλειας, Μάικ Πεζούλο, έκρουσε προ ημερών τον κώδωνα του κινδύνου για μια κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι «ρεαλιστικός» και θα μπορούσε να είναι «άμεσος».
Συγκρίνοντάς ένα τέτοιο σενάριο με την πανδημία της νόσου Covid-19, ο Πεζούλο είπε ενώπιον της Γερουσίας πως «από όλα τα θέματα που με κρατούν ξύπνιο τα βράδια, αυτό είναι το πιο πιεστικό». Οι επιθέσεις των χάκερς γίνονται, συνήθως, σε δυο φάσεις. Γίνεται η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού και κατακρατούνται ηλεκτρονικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «μέσο εκβιασμού».