THEPOWERGAME
Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξήσεων των τιμών στη χονδρική, υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενη μετακύλισή τους και στα τιμολόγια ρεύματος. Με άλλα λόγια, ο Δεκέμβριος δεν αποκλείεται να κρύβει νέες αυξήσεις. Με φόντο αυτά τα δεδομένα, πηγές της αγοράς, με τις οποίες συνομίλησε το energygame.gr, αναφέρουν πως το ενδιαφέρον στρέφεται στην τύχη των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων και τη διαμόρφωση των σταθερών (μπλε), μετά την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που προβλέπει ότι θα πρέπει να προσφέρεται τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο διάρκειας 12 μηνών από κάθε προμηθευτή.
Επισημαίνουν δε πως αρκετοί πάροχοι θα συνεχίσουν και τον επόμενο χρόνο να προσφέρουν «πράσινα» τιμολόγια, ενώ «ζωντανά» θα παραμείνουν και τα 6μηνης διάρκειας τιμολόγια με σταθερή χρέωση. Οι προμηθευτές στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον πελάτη τους άλλο τιμολόγιο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα από πελάτες προς τα σταθερά τιμολόγια.
Γενικότερα, το 2024 δεν καταγράφηκε μεγάλη μετακίνηση καταναλωτών σε άλλα τιμολόγια, με τη μεγάλη πλειονότητα να παραμένει στα «πράσινα» τιμολόγια. Από την άλλη, ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και για τα διζωνικά τιμολόγια που θα προσφερθούν, με μια μεγάλη «δεξαμενή» πολιτών, που αγγίζει τα 2 εκατ., να διαθέτει ήδη μετρητές διπλής καταγραφής (νυχτερινό τιμολόγιο). Επομένως, αυτά τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μεταβούν σε διζωνικά τιμολόγια. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, στόχος είναι η ενθάρρυνση των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές είτε τις μεσημεριανές ώρες (π.χ. 10 π.μ.-3 μ.μ.), είτε το Σαββατοκύριακο. Ο λόγος είναι ότι τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει αφθονία φθηνής ενέργειας, λόγω των φωτοβολταϊκών.
Η επίδραση των τιμών στη ζήτηση για τα τιμολόγια
Σημαντικός παράγοντας, βέβαια, για τις επιλογές των καταναλωτών είναι η διαμόρφωση των τιμών. Η χονδρική αγορά ρεύματος αυτήν την περίοδο επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως υπάρχει έλλειψη βροχών, που επηρεάζει την υδροηλεκτρική παραγωγή. Σίγουρα ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, με την τιμή στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF να αγγίζει τα 44 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Την αύξηση τροφοδοτεί και η πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε πάνω από 30% την περασμένη εβδομάδα, με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες να αυξάνουν τις απαιτήσεις για θέρμανση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι χώροι αποθήκευσης αερίου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των αυξήσεων.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Ντόναλντ Τραμπ: Η αμύθητη περιουσία και ποιος τη διαχειρίζεται
Βιομηχανία ευεξίας: Εκρηκτική ανάπτυξη στα 6,3 τρισ.
ΔΕΗ: Σε διαβούλευση η ΜΠΕ για το έργο αντλησιοταμίευσης στη Μεγαλόπολη