THEPOWERGAME
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζει να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βραζιλία για τη σύνοδο των G-20, παρά τη σχετική συζήτηση.
Με φόντο τις προειδοποιήσεις Τραμπ για εμπορικούς δασμούς και τη στάση του στο ζήτημα της Ουκρανίας, είχε διαμορφωθεί η εντύπωση ότι ο Στάρμερ θα μπορούσε να επιδιώξει μια πρώτη συνάντηση, δεδομένου του αναμενόμενου δεύτερου προεδρικού όρου του Τραμπ, για να ενισχύσει τις σχέσεις ΗΠΑ- Βρετανίας.
Ωστόσο, ο Στάρμερ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να μεταβεί κατευθείαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τονίζοντας ότι είχε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ μετά τη νίκη του στις εκλογές, ενώ τον είχε συναντήσει και το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα, όπως είπε. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Στάρμερ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το Παρίσι – όπου είχε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν – προς το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου παρευρίσκεται στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα.
Στο επίκεντρο των προκλήσεων για τις διμερείς σχέσεις βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Στάρμερ ρωτήθηκε εάν εκείνος και ο Μακρόν εξετάζουν την προοπτική άσκησης πιέσεων στον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow – οι οποίοι βασίζονται σε αμερικανικά συστήματα πλοήγησης – εναντίον ρωσικών στόχων. Αν και απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα για τους πυραύλους, δήλωσε ότι «υποστηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί» και υπογράμμισε τη σημασία να βρεθεί η χώρα σε «όσο το δυνατόν καλύτερη θέση».
Με την αναγγελία του Τραμπ για διαμεσολάβηση στην ταχεία λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την πιθανή προσέγγιση του για μια ειρηνευτική διευθέτηση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η προηγούμενη στρατηγική του 2016 με τον Σίνζο Άμπε, ο οποίος ήταν ο πρώτος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά την εκλογική του νίκη, δείχνει ότι οι διπλωματικές επαφές μπορούν να διαμορφώσουν το κλίμα μιας προεδρικής θητείας. Αρκετοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, που θα μιλήσει στο Συνέδριο Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών στη Mar-a-Lago, καθώς και εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και την Ινδονησία, φαίνεται να υιοθετούν την ίδια προσέγγιση.
Ο Στάρμερ όμως δείχνει διστακτικός να ακολουθήσει παρόμοια διαδρομή προς τη Βραζιλία, υπογραμμίζοντας πως σκοπεύει να πάει απευθείας εκεί. Με φόντο την αυξημένη τάση για πολιτικές επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ πριν ακόμη αναλάβει, η δήλωση του Στάρμερ έρχεται σε αντίθεση με άλλους ηγέτες που επιδιώκουν άμεσα μια στρατηγική προσέγγιση.
Η στάση αυτή του Στάρμερ μπορεί να σηματοδοτεί μια πιο συγκρατημένη στρατηγική απέναντι στις επικείμενες γεωπολιτικές εξελίξεις, τη στιγμή που οι διπλωματικές επαφές για την Ουκρανία και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΗΒ αναμένεται να αποκτήσουν σημαντικότερο ρόλο στο διεθνές σκηνικό.
Διαβάστε επίσης
Κρυπτονομίσματα: Φόρο υπεραξίας στα κέρδη σχεδιάζει το ΥΠΕΘΟ
Βιομηχανία ευεξίας: Εκρηκτική ανάπτυξη στα 6,3 τρισ.
ΔΕΗ: Σε διαβούλευση η ΜΠΕ για το έργο αντλησιοταμίευσης στη Μεγαλόπολη