THEPOWERGAME
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας πρόκειται να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος, αφήνοντάς την όλο και περισσότερο σε τροχιά σύγκρουσης με μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επιδεινώνοντας μια ανισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο που κινδυνεύει να προκαλέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εξαγωγές σε 170 οικονομίες ξεπερνούν ό,τι αγοράζει η Κίνα από αυτές. Η διαφορά μεταξύ κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 1 τρισ. δολ. εάν συνεχίσει να διευρύνεται με τον ίδιο ρυθμό που είχε το έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Το πλεόνασμα του εμπορίου αγαθών εκτοξεύτηκε στα 785 δισ. δολ. τους πρώτους 10 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο ρεκόρ για εκείνη την περίοδο και αύξηση σχεδόν 16% από το 2023.
«Με τις κινεζικές τιμές εξαγωγών να εξακολουθούν να πέφτουν, η αύξηση του όγκου των εξαγωγών ήταν τεράστια», δήλωσε ο Μπραντ Σέτσερ, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στο X. «Η συνολική ιστορία είναι μιας οικονομίας που αναπτύσσεται και πάλι από τις εξαγωγές».
Η Κίνα βασίζεται περισσότερο στις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, την οποία το Πεκίνο προσπάθησε να επανορθώσει μόλις πρόσφατα, εισάγοντας κίνητρα στην οικονομία.
Η ολοένα και πιο αμφίδρομη εικόνα έχει προκαλέσει ώθηση από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών και η νέα κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να επιβάλει δασμούς που θα μείωναν τη ροή των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Χώρες από τη Νότια Αμερική έως την Ευρώπη έχουν ήδη αυξήσει τους δασμολογικούς φραγμούς σε κινεζικά προϊόντα όπως ο χάλυβας και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Οι ξένες εταιρείες αντλούν χρήματα και από την Κίνα, με τις υποχρεώσεις ξένων άμεσων επενδύσεων να μειώνονται τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Εάν η πτώση συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, θα είναι η πρώτη ετήσια καθαρή εκροή άμεσων ξένων επενδύσεων τουλάχιστον από το 1990, όταν ξεκινούν τα συγκρίσιμα στοιχεία.
Οι εξαγωγικές επιδόσεις της Κίνας στον πλανήτη
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις εξαγωγικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η επιβράδυνση της οικονομίας, η αυξανόμενη ηλεκτροδότηση και η αυξανόμενη αντικατάσταση ξένων κατασκευασμένων προϊόντων με εγχώριες εναλλακτικές καταστέλλουν τη ζήτηση για εισαγωγές.
Το αποτέλεσμα τον Οκτώβριο ήταν το τρίτο μεγαλύτερο πλεόνασμα στην ιστορία που ήταν λίγο κάτω από το ρεκόρ του Ιουνίου. Το εμπορικό πλεόνασμα που υπολογίστηκε σε γουάν έφτασε στο 5,2% του ονομαστικού ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, το υψηλότερο από το 2015 και πολύ πάνω από το μέσο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,4% μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυξήθηκε 9,6% με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε άλμα σχεδόν 36% με τα 10 έθνη της νοτιοανατολικής Ασίας στην ASEAN, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.
Οι ανισορροπίες αυξάνονται επίσης με πολλά άλλα έθνη. Η Κίνα εξάγει πλέον περισσότερα αγαθά σε σχεδόν 170 χώρες και οικονομίες από όσα αγοράζει από αυτές, τα περισσότερα από το 2021.
Μπορεί επίσης να ετοιμάζεται ένας νομισματικός πόλεμος. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αφήσει τη ρουπία να αποδυναμωθεί εάν η Κίνα αφήσει το γουάν να πέσει για να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ.
Η πτώση του γουάν θα έκανε τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες και θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω το πλεόνασμα με την Ινδία, η οποία έφτασε τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, 3% υψηλότερα από το 2023 και υπερδιπλάσια από το επίπεδο πριν από πέντε χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Travel Tuesday: Τι σχεδιάζουν οι εταιρείες για την Black Friday των ταξιδιών
Βιομηχανία ευεξίας: Εκρηκτική ανάπτυξη στα 6,3 τρισ.
ΔΕΗ: Σε διαβούλευση η ΜΠΕ για το έργο αντλησιοταμίευσης στη Μεγαλόπολη