THEPOWERGAME
Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της στρατηγικής επένδυσης της τουριστικής μονάδας Elounda Hills, που θα αναπτυχθεί στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, από τη συνολική έκταση των 737 στρεμμάτων εξαιρέθηκαν 2,5 στρέμματα κι έτσι η επένδυση της Mirum Hellas θ’ αναπτυχθεί σε έκταση 734,6 στρεμμάτων.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπ. Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, η υπ. Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη και η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, δίνεται το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επένδυση του επιχειρηματία Βιτάλι Μπόρισοφ, που θα περιλάβει ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικό χωριό και βίλες, μαρίνα σκαφών κ.λπ. Η επένδυση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της επιχείρησης, θα φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η επένδυση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, εκ των οποίων το πρώτο, που ονομάζεται HERA (ΗΡΑ), θα περιλάβει παραθεριστικές κατοικίες σε έκταση 90,5 στρεμμάτων και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις σε έκταση 3,5 στρεμμάτων. Στην περιοχή αυτήν βρίσκεται το ξενοδοχείο HERA, που πρόκειται να κατεδαφιστεί.
Το δεύτερο επίπεδο, που ονομάζεται LAND BANK PARCEL, συνολικής έκτασης 163,3 στρεμμάτων, προορίζεται αποκλειστικά για παραθεριστικές κατοικίες. Τέλος, το τρίτο επίπεδο, έκτασης 459 στρεμμάτων, ονομάζεται HILLTOP και θα περιλάβει ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.
Το κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου που θα χτιστεί εκεί θα αποτελεί κτίριο-τοπόσημο, ενώ το υπόλοιπο συγκρότημα του ξενοδοχείου θα διασπάται σε περισσότερους μικρούς όγκους. Θα αποτελείται από χώρο υποδοχής, σαλόνια, μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, αίθουσες εκδηλώσεων, αίθουσα γυμναστηρίου, επιχειρηματικό κέντρο, κέντρο πρώτων βοηθειών, παιδότοπους, πισίνες-υδάτινα στοιχεία, βοηθητικούς και υποστηρικτικούς χώρους, χώρους προσωπικού, αυλές και βεράντες, χώρους στάθμευσης, κέντρα αναζωογόνησης κ.λπ. Oι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις θα περιλάβουν υδάτινο πάρκο, εμπορικό κέντρο, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και χώρους εστίασης-αναψυχής.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη έχει αρχίσει να πουλάει παραθεριστικές κατοικίες και μάλιστα σε τιμήματα που ξεκινούν από 8.000 ευρώ το τ.μ. Πάντως, η επένδυση αυτή δείχνει τους μεγάλους χρόνους που απαιτεί η υλοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχική έγκριση της επένδυσης ως στρατηγικής έγινε το καλοκαίρι του 2016.
Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο Elounda Hills της Mirum Hellas εντάχθηκε στις διατάξεις του νόμου 3894/2010 (Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων) στις 13 Ιουλίου 2016 με απόφαση της τότε Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Έκτοτε η επένδυση πέρασε άλλες δύο φορές από τη ΔΕΣΕ, τον Αύγουστο του 2017 και τον Ιούλιο του 2020, καθώς υπήρξαν δύο τροποποιήσεις της.
Το Γενάρη του 2020 εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), το οποίο τροποποιήθηκε άλλη μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2022. Τον Οκτώβριο του 2023 η Διεύθυνση Προστασίας Δασών γνωμοδότησε ότι δεν εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ ενέκρινε τη Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας.
Τον Μάρτιο του 2024 η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ εισηγήθηκε θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, ενώ το Μάιο του 2024 υπήρξε νέα απόφαση εισήγηση της ΔΙΠΑ, που συμπεριέλαβε συμπληρωματικά στοιχεία. Τελικά την απόφαση έγκρισης της επένδυσης έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στις 9 Ιουλίου 2024. Ωστόσο, χρειάστηκαν ακριβώς 3 μήνες για να δημοσιοποιηθεί η σχετική ΚΥΑ που επικυρώνει τη σχετική απόφαση.
Σημειώνεται ότι η Mirum Hellas θα συνεργαστεί από δω και στο εξής στενά με το υπ. Πολιτισμού κατά τη φάση της ανάπτυξης του έργου και όλες οι εκσκαφές, κατασκευές κ.λπ. θα γίνονται παρουσία αρχαιολόγου, παρά το γεγονός ότι το ακίνητο βρίσκεται εκτός των αρχαιολογικών χώρων που έχει ανακηρύξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, σύμφωνα με γνωμοδότηση της τελευταίας.
Διαβάστε επίσης
Αποστολόπουλος: Η επένδυση των 35 εκατ. για το Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη
Πώς τα φωτοβολταϊκά θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της φύσης