THEPOWERGAME
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε το μεσημέρι δύο διαδοχικές συσκέψεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής – μία με τους επιχειρησιακούς φορείς και μία με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ – με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά.
Στην πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος και διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κλούβας, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Κολλίντζας, ο υπαρχηγός Β’ του Λιμενικού Σώματος, Τρύφων Κοντιζάς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.
Στη δεύτερη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη και διευθυντές υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι όλων των δήμων του λεκανοπεδίου (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας).
«Ολοκληρώσαμε μία πολύ σημαντική σύσκεψη, μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, για το πιο δύσκολο σενάριο, το οποίο πιθανώς κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και όλους τους παρακάτω μηχανισμούς που διαθέτει η κρατική μηχανή, στόχος μας είναι να ειδοποιούμε έγκαιρα μέσω του 112, να απομακρύνουμε τον κόσμο από τους δρόμους, να υπάρξουν ενδεχομένως απαγορεύσεις κυκλοφορίας και να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας σε περιοχές της Αττικής που είναι πιο ευάλωτες, όπως επικίνδυνα ρέματα ή περιοχές που είναι μπαζωμένα, ή άλλες περιοχές με μέσο ύψος που ενδέχεται να προκαλέσουν κινδύνους», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος τους είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου. «Η συνεργασία είναι δεδομένη με όλους και η προσπάθεια γίνεται με διακλαδικό τρόπο, από κοινού με τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: με την Περιφέρεια Αττικής και με τους δημάρχους», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι πρόκειται για «μία σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου και του υπουργού». «Το πρώτο στάδιο, η πρώτη φάση αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα αντιμετώπισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στην Αττική και την Αθήνα, που έχουν τα δικά τους μητροπολιτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο και με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους δήμους, συνεχίζουμε το έργο των καθαρισμών σε όλη την Αττική και προχωράμε στην υλοποίηση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η Αθήνα και η Περιφέρεια Αττικής. Τα 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι είναι το μεγάλο στοίχημά μας και πιστεύουμε ότι όλοι οι φορείς, έχοντας πλήρη γνώση των μελετών και της χρηματοδότησης των έργων, συνεργάζονται για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουμε καλύτερα την Αττική μας», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Διαβάστε επίσης
Reuters: Απόγνωση για τα μύδια στην Ελλάδα λόγω κλίματος
Πέντε μαγευτικές Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης
Εμπόδιο για τις ενεργειακές κοινότητες η απουσία ηλεκτρικού χώρου