THEPOWERGAME
Νέα γεωπολιτικά δεδομένα, μεγάλες ανατροπές, ιδεολογικές και πολιτικές αναταράξεις, με αντίκτυπο και στη χώρα μας σηματοδοτεί η σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του νέου τριγώνου Ουάσιγκτον-Αθήνας-Άγκυρας, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο-όπως και στην Ευρώπη- οι φωνές του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς επιχειρούν ήδη να κεφαλαιοποιήσουν τη νίκη Τραμπ.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι μεγαλύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιχειρούν ήδη να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της επικράτησης του Τραμπ. Οι άγνωστες προθέσεις του νέου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία-με σημάδια… συμπάθειας πάντως του Τραμπ προς τον Πούτιν-, η έκβαση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις με το Ιράν, αλλά και η αναθέρμανση μιας παλιάς φιλίας με τον Ερντογάν δεν θα αφήνουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βάθεμα της στρατηγικής σημασίας των διμερών σχέσεων. Ας συνυπολογιστεί εδώ και η ανεπίσημη- αλλά όχι μυστική- συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάικ Πομπέο, παραμονές των εκλογών. Ο εκ των βασικών συνεργατών του Τραμπ, προφανώς έγινε κομιστής μηνυμάτων αλλά και δέκτης των ανησυχιών της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.
Η Ευρώπη μπροστά σε υπαρξιακά διλήμματα μετά τη νίκη Τραμπ
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκφράστηκε στη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη. Η ανησυχία για μια ρήξη με τις ΗΠΑ στο μέτωπο κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό αλλά και ο φόβος εμπορικών φραγμών προκαλεί αναταραχή στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα ενισχύει και τις φωνές εκείνες που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μια άλλη στρατηγική πορεία της Ευρώπης, με ενίσχυση της άμυνάς της, με ρηξικέλευθα βήματα στην οικονομία και την αυτονομία της.
Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που ανησυχεί. «Ο κ. Τραμπ στην πρώτη θητεία του έδειξε ότι περιφρονεί την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς και αυτό είναι προβληματικό» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. «Οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ θα κλονιστούν» δήλωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις και στο θέμα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως ως προς την Ευρώπη η νίκη Τραμπ δεν είναι απλά «καμπανάκι» αλλά «καμπαναριό». Με διάθεση κριτικής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, δηλώνοντας ότι «οποιοδήποτε από τα δύο ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Αυτό, όμως, θα έπρεπε να το έχει συνυπολογίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, η ελληνική διπλωματία, η ελληνική κυβέρνηση και να μην αφοσιώνεται στη στρατηγική του “δεδομένου συμμάχου”».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής έδωσε όμως και μια άλλη διάσταση του αποτελέσματος. Εκτίμησε ότι οι ανισότητες και η αύξηση των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό δημιουργούν μια τεράστια δεξαμενή για όλους όσους εκφράζουν τέτοια χαρακτηριστικά, όπως ο κ. Τραμπ. «Έχουμε ανάλογες περιπτώσεις και στην Ευρώπη, της ίδιας πάνω- κάτω ρητορείας. Είναι ένα ευάλωτο στη συνωμοσιολογία και τον λαϊκισμό ακροατήριο και πρέπει άμεσα, -τουλάχιστον εμείς στην Ευρώπη που είναι ο χώρος της πολιτικής μας δράσης- να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, την ανάπτυξη για τους πολλούς, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες, να υπάρχει σοβαρή υγεία και παιδεία», τόνισε.
Λαϊκίστικες δηλώσεις και περίεργες συμπτώσεις μετά τη νίκη Τραμπ
Παράλληλα, τα κόμματα δεξιά της ΝΔ δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την επικράτηση Τραμπ, με τις κορώνες του λαϊκισμού να περισσεύουν. Ήδη την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, λίγες ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο ένας μετά τον άλλον οι αρχηγοί των ακροδεξιών κομμάτων επιδόθηκαν σε μια επίδειξη… δικαίωσης των πολιτικών επιλογών τους. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος είπε από το βήμα της Βουλής ότι «ο πατριωτισμός νίκησε τον… γκλομπαλισμό και ο εθνοκεντρισμός με τον πατριωτισμό ήρθαν στον πλανήτη». Πανευτυχής και ο Δημήτρης Νατσιός, του κόμματος Νίκη, υποστήριξε πως «στις ΗΠΑ κέρδισαν η πατρίδα, η οικογένεια και η σύνεση και ηττήθηκαν η παράνοια, η πολιτική ορθότητα, η woke ατζέντα, οι αμβλώσεις, οι θεωρίες των δύο φύλων και τα πολεμοχαρή γεράκια του πολέμου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Λατινοπούλου της Φωνής Λογικής, που είπε ότι «το φως της λογικής νίκησε το σκοτάδι της παράνοιας της woke ατζέντας, της λαθρομετανάστευσης. Το ενδιαφέρον είναι πως σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ όπως του Νότη Μηταράκη: «Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ για την εκλογή του… σίγουρα είναι μια αντίδραση στην επιθετική woke culture και στην παράνομη μετανάστευση». Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο προβληματισμός για την επιμονή κάποιων κύκλων να επιβάλουν την woke κουλτούρα, παραγκωνίζοντας τις παραδοσιακές αξίες, συμπεριλαμβανόμενες των χριστιανικών, είναι παγκόσμιος. Ο προβληματισμός αυτός επηρεάζει πλέον και τις πολιτικές εξελίξεις, όπως παρακολουθούμε να συμβαίνει στις κρίσιμες εκλογές των ΗΠΑ». Σηματοδοτούν αυτές οι εκτιμήσεις μια προσέγγιση δυνάμεων με καθαρά δεξιό προφίλ; Μένει να αποδειχτεί, καθώς και στην Ευρώπη δυνάμεις όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, της κ. Μελόνι στην Ιταλία αλλά και της κ. Βάγκενκνεχτ στη Γερμανία αντλούν «καύσιμα» από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων
Reuters: Απόγνωση για τα μύδια στην Ελλάδα λόγω κλίματος
Εμπόδιο για τις ενεργειακές κοινότητες η απουσία ηλεκτρικού χώρου