THEPOWERGAME
Με εξαιρετική επιτυχία και πολυάριθμη προσέλευση συμμετεχόντων και χορηγών διεξήχθη την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, το 17ο συνέδριο Credit Risk Management με θέμα «ESG Impact on Credit Risk: Navigating through challenges».
Η διοργανώτρια εταιρεία ICAP CRIF (μέλος της CRIF, παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά της Πιστοληπτικής Αξιολόγησης), με απόλυτη συνέπεια προγραμμάτισε το συνέδριο-θεσμό στο χώρο του Πιστωτικού Κινδύνου υπενθυμίζοντας έτσι για ακόμη μια φορά, ότι η ηγετική της παρουσία εδώ και 60 χρόνια σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, δεν είναι τυχαία.
Φέτος, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε επίκαιρα και καυτά θέματα όπως στην επίδραση της χρήσης των παραγόντων ESG και στη χρήση νέων τεχνολογιών, (AI και Μachine Learning) που αφορά τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.
Το συνέδριο διεξήχθη υβριδικά, Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή 17 κορυφαίων Ομιλητών και περισσότερων από 300 Ανώτατων και Ανώτερων στελεχών – επαγγελματιών, δημοσιογράφων κτλ., διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα διαδραστικό και γόνιμο περιβάλλον.
Τη ροή του συνεδρίου συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της «Ημερησία»/Imerisia.gr, Γιάννης Φώσκολος.
Από τις εργασίες προέκυψαν αρκετά βαρυσήμαντα συμπεράσματα, με τα κύρια να περιλαμβάνονται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα σύνοψη. Ένα από αυτά ήταν και η έλλειψη ενός ενιαίου πλαισίου ESG αξιολόγησης το οποίο δημιουργεί εμπόδια για την πράσινη χρηματοδότηση, περιορίζοντας παράλληλα την ουσιαστική σύγκριση ανάμεσα στις εταιρείες.
Στα σημαντικά αυτά συμπεράσματα συμπεριλαμβάνονται επίσης και η διευρυμένη κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις γενικότερα.
Το ενδιαφέρον κέντρισαν επίσης, η ενσωμάτωση ESG παραγόντων και κλιματικών κινδύνων στο μοντέλο αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου και η απαραίτητη νέα τεχνολογία για τη νοημοσύνη των Big Data, στην κατανόηση και αντιμετώπιση του πιστωτικού ρίσκου.
Τέλος, η μη αισιόδοξη πρόβλεψη για επιστροφή από την πρόκληση της μετάβασης -καθώς το κόστος αν και διαφοροποιημένο ανά Κλάδο και Αγορά, είναι πολύ μεγαλύτερο από μια αργή μετάβαση η την απουσία μετάβασης-, έδωσε μια ακόμη αφορμή για σκέψη και συζήτηση.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τον «Key Note Speaker», Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ/ Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε σημαντικότατες πληροφορίες για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Μετά το κλείσιμο των εργασιών, ακολούθησε καθιστό γεύμα και το καθιερωμένο networking.
Η ICAP CRIF κέρδισε για ακόμη μια φορά τα εύσημα της άρτιας διοργάνωσης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις σχεδιασμού για το επόμενο συνέδριο Credit Risk Management.